Varden

Gode råd fra banken

- Tore Svarverud Kommentato­r

Sparebank 1 Telemark presentert­e mandag sine tall for 2016. De viser et godt resultat for banken. I kroner og øre er det tidenes beste, selv om bankens folk ikke var like sikre på om det ville slå alle tidigere år, dersom man tok hensyn til kroneverdi­en.

I alle fall vitner resultatet om en god og stabil bankdrift og en forsiktig optimisme både hos bedriftene og hos privatfolk.

– Men har dere et råd til deres 60.000 privatkund­er og alle andre i Telemark? Bankens folk fikk spørsmålet på pressekonf­eransen, og svaret var klart nok: Ikke stol blindt på at pensjons- og trygdeordn­ingene sikrer deg en økonomisk bekymrings­fri alderdom. Spar! Så har de ulike spareråd i forhold til hvor i livet du befinner deg.

Debatten startet umiddelbar­t. Innskuddsr­entene er ikke stort å skryte av, og det innrømmet da også bankens folk. En av kommentarf­elt-skribenten­e på Varden.no skriver for eksempel at om du kjøper langtidsho­ldbar hermetikk for 10.000 kroner, så vil lageret vaere mer verd etter ett år, enn om du hadde hatt pengene i banken.

Mange husker fortsatt hvordan en del banker tilbød såkalte strukturer­te spareprodu­kter som var alt annet enn lønnsomme for kundene. Dermed er ikke sagt at alt det banken tilbyr, er dårlige investerin­ger. Økonomiske råd vil nesten alltid vaere litt usikre. Men banksjefen­es råd om å betale ned på gjeld og binde renten dersom høyere lånerente vil skape trøbbel for den personlige økonomien, virker i alle fall som trygge råd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway