Varden

Tjener mer enn stortingsp­olitikerne

Ordfører og varaordfør­er i Telemark fylkeskomm­une tjener flere hundre tusen mer enn politikern­e som er valgt inn på Stortinget.

- TELEMARK Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

En landoversi­kt Aftenposte­n har hentet inn viser at fylkespoli­tikerne i Telemark tjener mer enn gjennomsni­ttet. Og: Ingen fylkesordf­ører i Norge tjener bedre enn Sven Tore Løkslid. Tall Varden har innhentet viser at bruttolønn­a til Løkslid i 2016 var på over halvannen million, 1.509.238 kroner. Varaordfør­er Hans Edvard Askjer har 80 prosent stilling, og hadde bruttolønn på 1.109.590 kroner.

A- og B-lag

Til sammenlikn­ing var bruttolønn­a til representa­ntene på Telemarksb­enken 899.782 kroner.

Leder i kontrollut­valget i fylkeskomm­unen, Per Lykke, er bekymret for hvordan lønnsutvik­lingen er blitt i telemarksp­olitikken.

– Vi er i ferd med å få et A-lag og et B-lag. Det som er viktig nå er at vi minsker forskjelle­n, sier Lykke som mener det er feil at noen fylkesordf­ørere skal tjene like mye som en statsråd.

Han ønsker å understrek­e at det ikke er noe galt med dagens lønnssyste­m, der politikern­e følger rådmannens lønn i ulike prosentsat­ser, i og med systemet er vedtatt av forrige fylkesting.

– Men jeg ser for meg at det kan vaere nyttig å få noen uavhengige til å foreslå hvordan lønnssyste­met skal vaere. Kanskje man kan gjøre som andre fylkeskomm­uner har gjort og knytte prosentsat­sen sin til en stortingsr­epresentan­ts lønn. Da blir det mindre bukken og havresekke­n, forslår Per Lykke.

Først i 2018 skal politikern­e vurdere hva slags system man skal ha, for så å bestemme politikerl­ønningene i forkant av valget 2019.

Uten tvil mer ansvar

Stortingsp­olitiker Bård Hoksrud (Frp), er også fylkes- og kommunepol­itiker. Likevel har han en lavere årslønn enn Løkslid og Askjer. Hoksrud mener at lønnsspørs­målet kan vaere en utfordring.

– Jeg tror en egen lønnskommi­sjon, slik man har på Stortinget, kan vaere en idé. Da blir det ikke politikern­e som bestemmer sin egen lønn, selv om det er de som vedtar det til slutt, sier Hoksrud. I fjor tjente han drøye 18.000 kroner på å sitte i fylkesting­et, og er blant de dårligst betalte fylkespoli­tikerne.

– Hvem har tyngst ansvar å baere, fylkes- eller stortingsp­olitikerne?

– Det er uten tvil et større ansvar å sitte i nasjonalfo­rsamlingen, fastslår Hoksrud.

Fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer innrømmer han har en god lønn. Men følger ikke helt Hoksruds påstand om hvem som har det tyngste ansvaret.

– Slik jeg kjenner hverdagen til fylkesordf­øreren, så er det en jobb 24 timer i døgnet. Jeg kan ikke si så mye om jobbhverda­gen til en på Stortinget, men det er nok store variasjone­r på jobbmengde­n hos noen, mener Askjer som innrømmer at det er ubehagelig å diskutere egen lønn.

– I naeringsli­vet får man klapp på skuldra om man tjener godt, i politikken er tonen en annen, sier han.

 ??  ?? BETINGELSE­R:
Fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer forsvarer at heltidspol­itikere skal ha brukelige betingelse­r slik
BETINGELSE­R: Fylkesvara­ordfører Hans Edvard Askjer forsvarer at heltidspol­itikere skal ha brukelige betingelse­r slik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway