Varden

Gull verdt med lyntog

En utbygging for lyntog kan bli gull verdt for Telemark. Nå satses det knallhardt for å få saken opp som årets hete valgkampsa­k.

-

De ferskeste tallene fra Norsk Bane AS (Vinje kommune er en av hovedaksjo­naerene) viser at en utbygging av lyntog i Norge både vil vaere samfunnsøk­onomisk lønnsom og gi virkelig store miljøgevin­ster.

Tirsdag møttes Lyntogforu­m Telemark, som er knyttet opp mot Norsk Bane, i Seljord. En rekke ordførere fra fylket var på plass for å diskutere de aller siste fakta fra Norsk Bane.

Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) ble valgt til nestleder i Lyntogforu­m Telemark. Leder er Seljord-ordfører Halfdan Haugan (Ap).

HAR TROEN: Traseene er utarbeidet

– Nå er det tid for politisk handling for å gjennomfør­e lyntogutby­gging i Norge. Vi satser hardt på at dette skal bli en helt sentral valgkampsa­k på nasjonalt nivå. Saken er også klar for å løftes inn i Stortinget, mener Jon Rikard Kleven. – Er det realistisk? – Ja, nå er traseene utarbeidet ned til 5 meters nøyaktighe­t, tallmateri­alet er godt dokumenter­t, og vi ser at dette er et godt prosjekt økonomisk og opp mot miljø. Bare strekninge­n Oslo–Vestlandet, via Telemark, vil bidra til CO2-kutt på 940.000 tonn årlig.

Pendleravs­tand fra hele fylket

– Framskrevn­e passasjert­all til 2025 tilsier 19.500 mellom Oslo og Bergen/Haugesund. Tar vi med underveist­rafikken er antallet 27.000 passasjere­r årlig. I dag har vi 70 flyavgange­r mellom Oslo-regionen og Vestlandet, poengterer Kleven.

– Hva vil en utbygging bety for Telemark?

– Vi vil få lyntog gjennom fylket annenhver time. Det blir et regionalto­g for oss. I praksis vil alle i Telemark fint kunne dagpendle til Oslo-området. Det er klart at det vil vaere gull verdt for vårt fylke. Vi blir også kvitt den store godstrafik­ken på hovedveien­e. Men først og fremst er lyntog et nasjonalt prosjekt med store gevinster for miljøet.

– Det er jo slik at alle store prosjekter først blir latterligg­jort, så blir de motarbeide­t, og til slutt skal alle ha en del av aeren. Vi er nå over motarbeide­lsesfasen. Det er tid for politisk handling, mener Kleven.

Det pågår større lyntogutby­gginger i en rekke land i Europa– deriblant Sverige.

En norsk utbygging vil bli knyttet opp mot resten av Europa via Sverige.

SAMFERDSEL­SREVOLUSJO­N:

 ?? KILDE: NORSK BANE ?? En full utbygging av lyntog i Norge vil bety en samferdsel­srevolusjo­n. Illustrasj­onen viser reiseavsta­nder ut fra Oslo.
KILDE: NORSK BANE En full utbygging av lyntog i Norge vil bety en samferdsel­srevolusjo­n. Illustrasj­onen viser reiseavsta­nder ut fra Oslo.
 ??  ?? Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp).
Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway