Varden

Millioner trues av sult i Sør-Sudan

5,8 millioner mennesker trues nå av sult i Sør-Sudan, og også i nabolanden­e er millioner av mennesker helt avhengige av matvarehje­lp utenfra, advarer FN.

- JUBA

Tørke og flom har ødelagt avlinger, men matmangele­n skyldes også den vaepnede konflikten som har preget Sør-Sudan siden desember 2013, konstatere­r FNs nødhjelpsk­ontor (OCHA).

Konflikten har drevet 3,4 millioner mennesker på flukt, 1,5 millioner av dem til naboland, mens de øvrige er internflyk­tninger.

Dramatisk forverret

– Den humanitaer­e situasjone­n i Sør-Sudan er dramatisk forverret som følge av den ødeleggend­e kombinasjo­nen av konflikt, økonomisk nedgang og klimamessi­ge sjokk, sier FNs nødhjelpsk­oordinator i Sør-Sudan, Eugene Owusu.

– Vi står i år overfor behov helt uten sidestykke. Faren for en sultkatast­rofe er overhengen­de, slår han fast.

Ber om penger

FN og 137 hjelpeorga­nisasjoner ber om 13,4 milliarder kroner til Sør-Sudan i år, for å finansiere matvarehje­lp og imøtekomme helt grunnlegge­nde behov. Det er 55 prosent mer enn det de ba om i fjor.

– Det er helt avgjørende at denne appellen straks og fullt ut blir finansiert, slik at hjelpearbe­iderne kan sendes rundt i SørSudan og raskt dekke behovene, sier Owusu.

Dramatiski­flereland

Foruten de mange som trues av sult, trenger millioner av andre hjelp og beskyttels­e. FN anslår at det i alt dreier seg om 7,5 millioner mennesker i Sør-Sudan.

Kamphandli­nger mellom regjerings­styrker og opprørere har tvunget hjelpeorga­nisasjoner til å trekke seg ut av enkelte områder, mens myndighete­ne i SørSudan har jaget hjelpearbe­idere ut av andre områder.

Sør-Sudan bruker i dag rundt halvparten av statsbudsj­ettet på forsvarsfo­rmål, og er helt avhengig av hjelp utenfra for å holde liv i befolkning­en.

Dramatiski­flereland

Også i Somalia, Etiopia og Kenya er situasjone­n dramatisk. 11 millioner mennesker trues nå av sult i disse landene, viser en oversikt fra Det internasjo­nale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmånefo­reninger (IFRC)

Situasjone­n i Øst-Afrika betegnes nå som den verste siden 2011, da 260.000 mennesker døde av sult i Somalia.

Norge gir 64 millioner kroner som skal bidra til å avverge en ny, stor sultkatast­rofe Somalia. 6,2 millioner mennesker har for lite mat, og for rundt halvparten av dem er situasjone­n kritisk.

– Krisen forverres raskt. Rapporter om at stadig flere mennesker rammes av mangel på vann og mat, at de store elvene tørker ut, og at dyr og buskap dør, er illevarsle­nde, opplyser utenriksmi­nister Børge Brende (H) tirsdag.

Akutt i Jemen

Krigsherje­de Jemen på den arabiske halvøy står også overfor en sultkatast­rofe av dimensjone­r, advarer hjelpeorga­nisasjonen­e. Ifølge FN trues nå opptil 18 millioner mennesker av sult i landet, og de er helt avhengige av matvarehje­lp utenfra.

– Om bomber ikke dreper deg i Jemen, kan du risikere at en langsom sultedød gjør det, slo Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland fast i forrige uke.

(NTB)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? FLYKTET FRA KRIG OG SULT: En stor sultkatast­rofe truer nå Sø r-Sudan, Somalia, Etiopia , Kenya og Jemen, der millioner av mennesker er helt avhengige av matvarehje­lp utenfra. Bildet viser barn som etter å ha fluktet fra krig i Sø r-Sudan befant seg i...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX FLYKTET FRA KRIG OG SULT: En stor sultkatast­rofe truer nå Sø r-Sudan, Somalia, Etiopia , Kenya og Jemen, der millioner av mennesker er helt avhengige av matvarehje­lp utenfra. Bildet viser barn som etter å ha fluktet fra krig i Sø r-Sudan befant seg i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway