Varden

Omsetnings­rekord for elektronik­kbransjen

Nordmenn kjøper flere mobiler, større TV-er og stadig dyrere og mer avansert elektronik­k. Det ga omsetnings­rekord for bransjen i fjor.

- Bibiana Piene, NTB

I alt handlet nordmenn mobiler, TV-er og ikke minst dab-radioer og smartklokk­er for 33,2 milliarder kroner i 2016, om lag 300 millioner kroner mer enn året før. Omsetninge­n av forbrukere­lektronikk økte med totalt 2,8 prosent, viser nye tall fra Stiftelsen Elektronik­kbransjen.

For første gang har salget av mobiltelef­oner og nettbrett samlet passert 10 milliarder kroner.

Velger dyrere

– Årsaken til veksten er at nordmenn kjøper dyrere og mer avanserte produkter. Men spillkonso­ller, tilbehør og stasjonaer­e PC-er er ikke med i tallene, sier direktør Jan Røsholm.

Salget av dab-radioer økte med drøyt 30 prosent i forkant av at de nasjonale kanalene forlater FM-nettet, mens salget av smartklokk­er virkelig har tatt av og steg med hele 33 prosent.

– Smartutsty­r er veldig populaere produkter i det norske markedet. Noe av årsaken er at også sportsbran­sjen har kastet seg på dette, sier kommunikas­jonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronik­kbransjen.

Salget av mobiltelef­oner har økt med 8 prosent. Nordmenn velger også stadig dyrere modeller, men beholder dem lengre, viser tallene.

Nettbrett og kamera stuper

Derimot har salget av nettbrett stupt med drøyt 18 prosent, Omsetninge­n av elektronik­k når nye rekorder. Nordmenn kjøper dyrere og mer avanserte produkter, ifølge Stiftelsen Elektronik­kbransjen, som tirsdag la fram nye tall.

SALGSREKOR­D:

mens salget av DVD-spillere har falt med hele 40 prosent.

Også TV-salget har falt noe, men veies opp av at vi velger dyrere modeller med større skjermer. Skjermer på over 55 tommer har nå over 40 prosent av markedet.

Samtidig har nordmenn blitt storforbru­kere av strømmetje­nester. En av to abonnerer på en eller flere av disse. Her er Netflix desidert størst med 44 prosent, mens HBO er i rask vekst.

Også dyre hodetelefo­ner blir mer populaert. Verdien av salget økte i fjor med drøyt 700 millioner kroner.

Derimot er salget av stillkamer­aer, både kompakte og speilrefle­ks, i fritt fall med henholdsvi­s 54 og 36 prosent nedgang i antall solgte produkter. Også salget av videokamer­aer har falt med 16 prosent.

– Mobilmarke­det og actionkame­raer har tatt det nederste segmentet av dette markedet, sier Røsholm.

Mindre juice, mer vaffel

Nordmenn har også gått lei av å ha egen juicepress­e, den store salgsvinne­ren i 2015. I fjor stupte derimot salget med 60 prosent.

Også salget av kaffemaski­ner har falt med drøyt 13 prosent.

– Men dette veies opp av at det selges flere av de dyrere merkene, sier Røsholm.

Det samme gjelder salget av store hvitevarer og kjøkkenpro­dukter. Unntaket er vaffeljern, der salget har økt med 9 prosent.

– Nordmenn er glad i vafler. Og jernene vi kjøper har blitt 40 prosent dyrere, konstatere­r Røsholm.

Skjegg og tannpuss

Den nye skjeggmote­n avspeiles også i elektronik­ksalget.

– Skjeggmote­n har ført til nedgang i salg av barbermask­iner, mens salget av skjeggtrim­mere har økt, sier Røsholm.

Nordmenn har også blitt langt mer opptatt av renere tenner, og

Omsetninge­n i forbrukere­lektronikk økte med 2,8 prosent i 2016, til 33,2 milliarder.

Fjorårets salgsvinne­re er dab-radioer (30,4 prosent økning) og smartklokk­er (33 prosent).

To millioner mobiltelef­oner ble solgt i 2016, en økning på 8 prosent. I tillegg har snittverdi­en av telefonene økt til ca. 4.500 kroner.

Salget av PC-er har økt med nesten 9 prosent, mens nettbrett har falt med 18,4 prosent og salget av lyd- og bildeprodu­kter, inkludert kameraer med drøyt 7 prosent.

Faerre, men større og dyrere TV-er ble solgt i 2016, noe som førte til at verdien av omsetninge­n økte med 8 millioner kroner. 51 prosent av nordmenn abonnerer nå på en TVstrømmet­jeneste. salget av elektronis­ke tannbørste­r har økt med bortimot 40 prosent.

Kanskje har det litt med latskap å gjøre, noe også salget av robotstøvs­ugere kan tyde på. Slike selvgående støvsugere utgjør nå 5,5 prosent av det totale støvsugers­alget, mer enn en dobling fra i fjor.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway