Varden

Unik industrihi­storie

Telemarks unike industrihi­storie skal samles og formidles. Arbeideren blir absolutt ikke glemt.

- PORSGRUNN

Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Industriar­beidermuse­um og Høgskolen i Sør-Øst Norge. Man ønsker å samle kunnskap og ikke minst fortelle hvilken økonomisk, teknologis­k og kulturell betydning industriev­entyret i Telemark har hatt her i regionen, nasjonalt og internasjo­nalt. Eventyret har jo også fått verdensarv­status av UNESCO.

Blirtattgo­dtvarepå

Stolthet er et ord som ble gjentatt av naer sagt alle innlederne. Stolthet av hva som er skapt i Telemark. En fornøyd direktør i Herøya Industripa­rk, Thor Oscar Bolstad, mente at med dette prosjektet, kan man få flere til å forstå betydninge­n av landbasert industri. Noe de har slitt med å få synliggjor­t tidligere. Bolstad synes også det er moro å se at arkivene og samlingene fra Hydro som ble flyttet til Rjukan, ikke uten protester, blir tatt vare på.

Et stort bokverk

Prorektor Kristian Bogen poengterte viktighete­n av å dokumenter­e og mente prosjektet kunne vaere kunnskapsk­ilde og inspirasjo­n til framtidens industri. Han pekte også på høgskolens sterke historie-miljø.

Professor Ellen Schrumpf er en del av dette miljøet. Hun sitter i styringsgr­uppen for prosjektet. Verdensarv­tildelinge­n minnet henne og flere andre på at Telemark har en unik og viktig industrihi­storie. Nå planlegges et større bokverk, og her skal alt inn. Fra brynestein fra Eidsborg, via jernverk, gruver, trelast, mekanisk industri og til porselen.

Prosjektet skal også kartlegge og bevare alle Telemarks industriel­le museumssam­linger og de skal lage flere større utstilling­er.

Kjemper for arbeideren­s plass

Pensjonert verdensarv­koordinato­r Øystein Haugan fortalte fra en tur til Ruhr-området i 2008. Nå avdøde Rjukan-ordfører Erik Haatvedt sa da at «Mye flott å se på, men hvor er arbeideren?». Haugan mener også det er viktig å få fram maktbalans­en mellom bedriftene­s eiere/ledelse og arbeiderne.

Mangeårig medlem i styret til Herøya Arbeiderfo­rening (HAF), John Øivind Selmer, blir HAFs representa­nt og skal se til at arbeideren ikke blir glemt, ei hel- ler den nyere historien. Han påpekte at Europas ledende pvc-konsern ligger på Herøya.

Spesialråd­giver Grethe Fossli fra LO fortalte at de var forbanna på Riksantikv­aren for at de ikke var trukket inn i Notodden-Tinnsøknad­en om verdensarv­status, men at de vil vaere med nå og fortelle sin historie.

Hun pekte blant annet på at kampen for åtte timers dagen sto i Telemark.

13 millioner kroner

Budsjettet for prosjektet fra 2017 til 2020 er på 13 millioner kroner. Med andeler fra høgskolen og industriar­beidersamf­unnet inne, må man nå ut og søke støtte for rundt 10 millioner. Det tror man skal gå bra.

 ?? BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN ?? INNLEDERE: F.v. professor i historie ved Høgskolen i Sørøst-Norge Ellen Schrumpf, stortingsp­olitiker Bror Yngve Rahm, direktør ved Herøya Industripa­rk Thor Oscar Bolstad og sittende, prorektor ved Høgskolen i Sør-Øst Norge Kristian Bogen. Til høyre...
BEGGE FOTO: HELGE OTTESEN INNLEDERE: F.v. professor i historie ved Høgskolen i Sørøst-Norge Ellen Schrumpf, stortingsp­olitiker Bror Yngve Rahm, direktør ved Herøya Industripa­rk Thor Oscar Bolstad og sittende, prorektor ved Høgskolen i Sør-Øst Norge Kristian Bogen. Til høyre...
 ?? FOTO: NORSK INDUSTRIMU­SEUM ?? INDUSTRIHI­STORIE: Her har man via forslagsve­senet på bedriften skapt en patent for skuff til truck.
FOTO: NORSK INDUSTRIMU­SEUM INDUSTRIHI­STORIE: Her har man via forslagsve­senet på bedriften skapt en patent for skuff til truck.
 ??  ?? ARBEIDERNE MÅ MED: Påpekte Øystein Haugan.
ARBEIDERNE MÅ MED: Påpekte Øystein Haugan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway