Varden

Sykkelgate til 26 mill

Storgata rustes opp for 26 millioner. Syklistene skal fram, men da må noen av bilene lukes bort.

- ▶ PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

I går var det bredt anlagt befaring. En omfangsrik kommunal delegasjon hadde med seg representa­nter fra Asplan Viak, selskapet som skal klekke ut hvordan nye Storgata skal se ut. Etter planen skal det gjøres tiltak på hele strekninge­n fra Osebro til Franklinto­rget. Gateløpet strammes opp og gjøres mer attraktivt for syklister.

Ny rapport

En ny konsulentr­apport er på beddingen. Den legger prinsippen­e for utforminge­n. – Mindre biltrafikk! Med de to ordene svarer rådgiver Bjørn Haakenaase­n på Vardens spørsmål om hvordan det kan bli bedre å tråkka seg opp og ned på to hjul.

I dag er deler av gata enveisregu­lert. Det har bystyret vedtatt at den fortsatt skal vaere. Det mest omstridte grepet er å stenge for innkjøring fra Franklinto­rget. Handelsnae­ringa er frådende uenig, men politisk flertall og konsulente­r mener det er nødvendig for å bremse gjennomgan­gstrafikke­n.

– Vi må få det slik at kjøreareal­et i vesentlig grad er tilpasset syklister, med rom for litt biltrafikk, sier Haakenaase­n.

Han kjenner gata minst like godt som sin egen bukselomme, etter å ha vaert med å utarbeide konsulentr­apporten som var grunnlaget for gatebruksp­lanen.

Prinsippla­n

Nå handler det om å sette ideene ut i livet.

– Vi snakker egentlig om en prinsippla­n, slik at vi får en bedre løsning for syklistene, sier oppdragsle­der Trond Berget, også han fra Asplan Viak.

Det er i overkant av 26 millioner kroner som skal brukes på di- verse tiltak i Storgata. Pengene kommer fra belønnings­ordningen, der grenlandsk­ommunene har fått et økonomisk klapp på skuldra fra staten for å begrense biltrafikk­en,

Overingeni­ør Einar Barosen sier til Varden at han håper arbeidet kan starte i 2018. Men mye tyder på at et av de mest krevende prosjekten­e, i nedre bydel, må forskyves enda litt til. Her må man vente på at bussene blir ledet utenom Storgata, via Raschebakk­en.

– Men det er en mulighet for at vi kan starte før, dersom vi midlertidi­g innfører toveis busstrafik­k i Ferjegata, forbi Bratsberg Bruk, sier Barosen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NYE FORSLAG:Innen 31. mars skal Trond Berget og Bjørn Haakenaase­n ha klart et forslag til hvordan byens paradegate skal bli tryggere for de mange syklistene som ferdes her.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NYE FORSLAG:Innen 31. mars skal Trond Berget og Bjørn Haakenaase­n ha klart et forslag til hvordan byens paradegate skal bli tryggere for de mange syklistene som ferdes her.
 ??  ?? DELEGASJON:Det var solid oppmøte da kommunens folk tok til gatene for å planlegge sykkelgata.
DELEGASJON:Det var solid oppmøte da kommunens folk tok til gatene for å planlegge sykkelgata.
 ??  ?? NY PLAN: Slik ble den framtidige gata framstilt i gatebruksp­lanen. Nå skal verket fullbyrdes.
NY PLAN: Slik ble den framtidige gata framstilt i gatebruksp­lanen. Nå skal verket fullbyrdes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway