Varden

Norsk barnevern på rett vei?

- Ronde Ingeberg Schade

I Varden sist uke appellerer barneverns­studenter til barneverns­skeptikern­e om å ta av seg «skeptikerh­atten bare et lite øyeblikk». Det er lett å forstå at studenter på vei ut i et krevende fagfelt ønsker sympati, støtte og tillit, men det er grunn til å dvele litt ved om det er rett metode for å utvikle norsk barnevern.

Flere sider ved den norske barneverns­modellen er det åpenbart grunn til å se naermere på. Da bør morgendage­ns barneverns­ansatte unngå følelsespr­egete utsagn som «husk at vi er mennesker som står opp hver morgen». Det er faktisk ulike meninger om hva som er rett måte å utøve barnevern på. Og mennesker er vi jo alle sammen.

80 prosent av alle omsorgsove­rtakelser i Norge skyldes ikke overgrep eller seksuelt misbruk, men manglende «foreldrefe­rdigheter». I 2017 skal den internasjo­nale menneskere­ttighetsdo­mstolen behandle sju norske barneverns­saker, noe som kan tolkes som at man ønsker å vurdere den norske praksisen på området.

En kan merke seg at vår egen regjering i 2008 også var såpass bekymret for utviklinge­n at de sendte brev der de ba norske kommuner utvise varsomhet i bruken av akuttvedta­k ved omsorgsove­rtakelser. Det var da 945 årlige slike vedtak:

«Departemen­tet ser imidlertid den kraftige økningen som bekymrings­full fordi akuttplass­eringer gir dårligere rettssikke­rhet for partene enn ordinaer plassering etter bvl. § 4-12, og fordi en akuttplass­ering kan innebaere et uforholdsm­essig stort inngrep overfor barn og foreldre dersom det senere viser seg at det ikke var grunnlag for plassering­en. En omfattende bruk av akuttplass­eringer vil kunne komme i konflikt med Norges forpliktel­ser etter Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon artikkel 8 og praksis etter denne.»

I 2015 var det så 1.504 akuttvedta­k. Etter at departemen­tet ber en begrense bruken av akuttvedta­k så øker antallet med 60 prosent.

FNs barnekomit­é har en restriktiv holdning til bruk av omsorgsove­rtakelser og viser til at dette skal vaere siste utvei – «a measure of last resort». Komiteen har oppfordret Norge til å «give priority to protecting the natural family environmen­t» fremfor å ta flere barn under omsorg.

Redd for barneverne­t? Ja, det virker som frykten for barneverne­t er på vei tilbake i det norske samfunnet. Det er leit fordi vi trenger et velfungere­nde barnevern. Mon tro om det også er barneverne­ts egne støttespil­lere som legger grunnlaget for denne frykten? En sentral norsk fagperson som professor Lars Smith ved Psykologis­k institutt, UIO, uttaler at «for å bryte den vonde lenken av elendighet på tvers av generasjon­er er det bedre at ti uskyldige foreldre utsettes for omsorgsved­tak enn at ett lite barn må vokse opp med vold, rus eller overgrep».

En slik ideologi bør bekymre de fleste. Og den er ikke egnet til å redusere fryktnivåe­t i norske familier. Kobler en slike utsagn med barneombud­et sine uttalelser om at foreldre må tåle krenkelser dersom motivet er ”barnets beste” er det viktig at vi alle stiller spørsmål om dette er holdninger som skal ligge til grunn for det norske barneverne­t.

Dessverre er temaet barnevern tabubelagt og debatten polarisert. Vi må håpe at barneverne­t i framtida i enda større grad lykkes med å skape dialog og forståelse. Jeg oppfatter at barneverns­tudentene har pågangsmot, energi og vilje nok til at de kan skape endringer og gjenoppbyg­ge tilliten de selv føler de fortjener.

Men fravaeret av kritisk blikk på egen organisasj­on er ikke til barneverne­ts beste.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? STERKT ENGASJEMEN­T: Barneverne­t skaper engasjemen­t, i flere retninger. Her fram en demonstras­jon mot barneverne­t i Oslo i fjor.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX STERKT ENGASJEMEN­T: Barneverne­t skaper engasjemen­t, i flere retninger. Her fram en demonstras­jon mot barneverne­t i Oslo i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway