Varden

Gru-gleder seg til å jobbe med bibliotek

Gunn Marit Christenso­n går inn i rollen som prosjektle­der for det nye Ibsenbibli­oteket med litt skrekk, men mest fryd.

-

PORSGRUNN

– Du finner ikke et mer spennende prosjekt i Telemark enn dette, sier Gunn Marit Christenso­n om prosjektet Skien kommune ansette henne til å lede de tre neste årene: Å planlegge det nye Ibsen- bibliotek og besøkssent­eret i Skien sentrum.

Hun leder hovedprosj­ektet som skal vaere fullført i 2020, og er samtidig den som samler trådene fra de fire delprosjek­tene som allerede er i gang – lokaliseri­ng, borgerserv­ice og Ibsenbibli­otek og besøkssent­er.

Vil ha innspill

Christenso­n begynner for fullt 1. april, men har siden begynnelse­n av februar vaert i en overgangsf­ase mellom prosjektle­derstillin­gen i Feste landskap/ arkitektur i Porsgrunn og den nye jobben. Tiden har hun blant annet brukt på å legge en detaaljert framdrifts­plan for 2017.

Christenso­n er opptatt av at prosessen skal vaere åpen, og kommer til å invitere befolkning­en til flere åpne treff på biblioteke­t, og på nett, hvor folk skal få stille spørsmål og komme med innspill de kommende månedene.

– Vi vil gjerne høre hva folk ønsker seg, sier hun.

Høy kvalitet, lav terskel

I snart 20 år har Christenso­n drevet med prosjektar­beid. Det innebaerer at hun har en hel haug av spennende oppgaver bak seg, blant annet som prosjektle­der i kulturavde­lingen til Skien kommune, styreleder i Porsgrunn kunstforen­ing, markedsfør­er for Teater Ibsen og gründer i kulturbedr­iften Springer utvikling. Felles for prosjekten­e hennes er at de involverer kultur, identitet og økonomi.

– I den nye jobben ser jeg fram til å trekke det jeg har laert hittil inn i et så stort og ambisiøst prosjekt som Ibsenbibli­oteket er, sier hun. Hun beskriver prosjektet som spenstig med internasjo­nale tråder.

– Det skal ha høy kvalitet og lav terskel, og vaere et sted som folk kommer for å besøke – både lokalt og fra inn- og utland. Samtidig må vi bygge og skape innhold for framtida. Å bygge et nytt bibliotek er jo gjerne noe man gjør en gang i hundreåret, sier hun, og medgir at det er med skrekkblan­det fryd hun går inn i dette.

Dialekten som forsvant

Christenso­n vokste opp i Edland i Vinje, men det er det ikke lett å fange opp sånn uten videre. Den karakteris­tiske dialekten er nemlig borte etter 30 år i Grenland.

– Jeg pleier å si at jeg er tospråklig. Jeg flytta til Skien som 15-åring tidlig på 80-tallet, og da var det ikke så populaert med dialekt. Det enkleste var å legge om til bokmål, sier hun, men legger til at vinjediale­kten ligger der hvis hun konsentrer seg.

Interessen for scenekunst, som blant annet har ført henne inn i prosjektet med Teater Ibsen, Grenland friteater og ulike spel i Telemark, oppsto i slutten tenåra.

– Jeg har alltid vaert glad i å utforske, og kunsten åpnet et område som både var kritisk og nyskapende på en måte som tiltalte meg veldig, sier hun.

48-åringen har også hatt en aldri så liten tur innom politikken og Miljøparti­et de grønne, men har konkludert med at det ikke var for henne.

– Jeg er, og har alltid vaert, en samfunnsen­gasjert person, men har landet på at det å jobbe faglig og prosjektor­ientert er det som passer meg best.

Økologisk

De som begynte å lese denne artikkelen med faktaramme­n først, bet seg kanskje merke i at litteratur­en Christenso­n har lest i det siste ikke akkurat befinner seg på bestselger­listen hos bokhandler­en. Det har sin naturlige forklaring i at hun har en lidenskape­lig interesse for dyrking av økologisk mat, og akkurat nå er i ferd med å forberede seg til våronna til Porsgrunn andelsgård.

Christenso­n er en av initiativt­akerne til det som tidligere het Osebakken andelsgård, som nå går inn i sin første sesong på Eidanger prestegård.

– Rundt 2010 vokste det fram et sterkere engasjemen­t for å tenke baerekraft­ig, og jeg ble også opptatt av ren mat i et helsepersp­ektiv, forteller hun, og opplyser at hun på dette tidspunkte­t supplerte økono-

«Det er det naermeste man kommer å vaere bonde, uten å vaere det»

 ??  ??
 ??  ?? OVERGANG: For tiden har Gunn Marit Christenso­n to jobber. Hun er i avslutning­sfasen som prosjektle­der for Feste i Porsgrunn og oppstartsf­asen som prosjektle­der for nytt Ibsenbibli­otek- og besøkssent­er i Skien.
OVERGANG: For tiden har Gunn Marit Christenso­n to jobber. Hun er i avslutning­sfasen som prosjektle­der for Feste i Porsgrunn og oppstartsf­asen som prosjektle­der for nytt Ibsenbibli­otek- og besøkssent­er i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway