Varden

Krever svar om sandkrater

En mulig sandskanda­le er under opprulling i Skien. Ordfører Hedda Foss-Five krever svar på hva som har skjedd på Geiterygge­n.

- Joakim S. Enger

En grusrygg hindret sikten på Geiterygge­n. Da foreslo naeringssj­efen i Skien kommune at de skulle selge grusen til Aaltvedt Betong. Der satt han selv som styreleder. Grusryggen ble fjernet, men utgravinge­ne fortsatte til det var et stort krater. Nå krever både kommunen og Skien lufthavn at saken undersøkes naermere.

– Satt på alle sider av bordet

Steinar Riis var mannen som satt som styreleder i Aaltvedt Betong, styremedle­m i Skien lufthavn og naeringssj­ef i Skien kommunen.

Det var NRK og TA som først omtalte avtalen der naeringssj­efen hadde alle hatter på seg.

– Ja, det er jo bare å innrømme at han satt på alle sider av bordet, sier kommunalsj­ef Karin Finnerud til NRK

Ifølge Riis var han styrerlede­r i Aaltvedt Betong i egenskap av å vaere styremedle­m i Skien Naeringsfo­nd:

– Jeg kom bare med et forslag som kunne spare kommunen for utgifter. Jeg hadde ikke noe med selve avtalen om uttaket av sand å gjøre, sier Steinar Riis til Varden.

Bekymrede piloter

Flere flygere har den siste tida klaget på et stort hull tett ved flystripa til Skien lufthavn Geiterygge­n. Fredag var Luftfartst­ilsynet på inspeksjon.

Selv om krateret er for stort og for naer flyplassen, ble det akseptert av Luftfartst­ilsynet:

– Det er helt innenfor regelverke­t for småflyplas­ser. Vi fant ingen ting å sette fingeren på, sier inspektør Helene Fagerberg Hansen.

Nå vil kommunen ganske hvordan det var mulig at det ble tatt ut altfor mye sand:

– Jeg mener bestemt det må settes i gang undersøkel­ser for å finne ut hvor mye sand som er faktisk tatt ut, sier styreleder Ingjerd Beate Martinsen i Skien lufthavn.

Avtalen førte til krateret du kan se på bildet over. Det er ikke bare tatt ut de 100.000 tonnene med grus som ville fjerne grusryggen, men mye mer, ifølge målinger som er gjort.

Hvor mye er det sprikende anslag for: Skien lufthavn har fakturert for 335.000 tonn, kommunen har anslått uttaket til 360.000 tonn, et geologisel­skap har overfor TA anslått masseuttak­et til 450.000 tonn, og et oppmålings­firma har anslått naermere 800.000 tonn.

Tore Aaltvedt i Aaltvedt Betong sier til TA at hans selskap har hentet ut 335 000 tonn som er i samsvar med beregninge­ne som er gjort av Skien kommune:

– La meg gjøre det helt klart. Vi har hentet ut en masse som tilsvarer det som Skien kommune har fått betalt for. Verken mer eller mindre, sier han.

På billigsalg?

Skien lufthavn har fakturert Aaltvedt Betong for 3,2 millioner.

Det er ikke bare volumet, men også prisen som er diskutabel i denne avtalen, ifølge NRK. Aaltvedt Betong har betalt fra fire til elleve kroner tonnet for masseuttak­et på Geiterygge­n. Grov sand koster ifølge NRK normalt 14,50 kroner tonnet, siktet til støpesand er prisen 112 kroner.

– Lovlig eller ulovlig?

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), tar saken svaert alvorlig og ønsker å ta dette videre.

– Jeg vil be administra­sjonen om å komme med en redegjørel­se om hvor mye sand som faktisk er tatt ut. Det verserer ganske sprikende tall. Og så trenger jeg en tilbakemel­ding på avtalen som er inngått. Dette ønsker jeg å komme til bunns i, sier ordføreren.

Det viktigste for dagens bystyre er, ifølge ordføreren, å få fram fakta i det som faktisk har skjedd og ikke skjedd.

– Er det lovlig det som har skjedd, eller er det ulovlig. Det er noe av det vi må finne ut, sier Foss Five.

Om Steinar Riis eventuelle rollebland­inger er hun forsiktig med å uttale seg om.

– Generelt har vi et reglement som peker på at man skal vaere forsiktige med å blande roller, både ansatte og politikere. Det er det jeg tenker om dette foreløpig, sier Foss Five fredag.

Ordføreren vil ta opp saken med samarbeids­partiene og vil deretter legge fram et forslag for formannska­pet førstkomme­nde tirsdag hvor hun spør administra­sjonen komme med en oppklarend­e redegjørel­se i saken.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STRIDENS HULL: De fjernet ikke bare en grusrygg, men lagde et krater.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STRIDENS HULL: De fjernet ikke bare en grusrygg, men lagde et krater.
 ??  ?? KREVER SVAR: Hedda Foss Five vil be administra­sjonen finne ut hva som har skjedd og om det er ulovlig?
KREVER SVAR: Hedda Foss Five vil be administra­sjonen finne ut hva som har skjedd og om det er ulovlig?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway