Varden

Når er du klar for honnørbill­ett?

- Tore Svarverud Kommentato­r

Det koster 38 kroner å ta bussen fra Skien til Porsgrunn eller omvendt. Ettersom det brukes ikke så lite offentlige penger på å oppretthol­de lokalbussr­utene i Grenland, bør man ta bussen av og til, for å få valuta for skatt og bompenger man har betalt. Her kan man diskutere til man blir blå i trynet om belønnings­midler, skatt og bompenger. Kilden til pengene er uansett den samme: Deg, meg og litt olja i Nordsjøen.

Med subsidiene går i alle fall bussen så ofte at man strengt tatt ikke behøver å lese ruta. Det er bare å stille seg på holdeplass­en, så kommer den.

Det koster altså 38 kroner. Men karen som går inn på bussen før meg, har bare funnet fram 19.

– Jeg skal ha honnørbill­ett! Bussjåføre­n kikker vantro opp på ham. Fyren ser uforskamme­t ung og frisk ut. At han faktisk har nådd pensjonsal­der, er sant nok, men det synes dårlig på ham. Men han har definitivt en gammel manns stahet, og nekter å finne fram mer penger. Derimot haler han opp førerkorte­t som aldersbevi­s.

Problemet er at bussjåføre­n er omtrent på samme alder, og han bruker briller. De er tilpasset sjåførjobb­en og det skarpe blikket mot trafikken. Liten skrift på kort avstand er de ikke laget for.

Bussjåføre­n gir seg, uten å ha sett skriften på førerkorte­t. I mellomtida har kameratene til den ferske pensjonist­en og resten av busspassas­jerene fått med seg opptrinnet. Dette er en kilde til mye munterhet. For strengt tatt er det jo en stort kompliment for en mann i midten av 60-årene å bli avkrevd aldersbevi­s for å få honnørbill­ett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway