Varden

Kulturminn­e skal reddes

Tilstanden til kvernhuset på Kvipt i Fyresdal har forverret seg så mye at det nå står i fare for å gå tapt som kulturminn­e. Med midler fra Kulturminn­efondet skal det nå reddes.

- SKIEN

Inskripsjo­ner i veggene på kvernhuset viser datering på en stokk helt tilbake til 1669. Dette er et viktig kulturminn­e som formidler tidligere tiders utnyttelse av vannkraft og et objekt som i dag er sjeldent. Kvernhuset tilhører Kvipt gjestegård, som er en fjellgård med bygninger fra 1600-tallet, og som tidligere har fått tildelt Olavsrosa, heter det i en pressemeld­ing fra Kulturminn­efondet.

Bygninger fra 1600-tallet

Dette er et viktig kulturminn­e som formidler tidligere tiders utnyttelse av vannkraft og et objekt som i dag er sjeldent. Kvernhuset tilhører Kvipt gjestegård, som er en fjellgård med bygninger fra 1600-tallet, og som tidligere har fått tildelt Olavsrosa.

Alle under 200.000 kroner

36 prosjekter fra Telemark med søknadssum under 200.000 er nå ferdig behandlet, og 16 av disse prosjekten­e har nesten 1,3 millioner kroner til sammen. De resterende prosjekten­e behandles i Kulturminn­efondets styre i mars, og alle tildelinge­r for 2017 blir da klare.

Disse har fått støtte

Prosjekten­e i Telemark som har fått støtte så langt, er:

Bjerva, vinduer på låve i Nome. Bukttak Kviteseid i Kviteseid, Nedre Sundbø gard i Nome, Horgevika – Stogebygni­ng mur og kjellar i Nissedal, Gamlestogo/Aasheim Vestre i Seljord, Dyrland Søndre «Trevet» i Seljord, restaureri­ng av Kvernhuset på Kvipt i Fyresdal, Sønstebø låve i Bø, restaureri­ng av steinfjøs på Søtdalsete­r i Notodden, restaureri­ng av stabbur i Vinje, Moe Gård i Kragerø, Prestegard­shagen på Bø Prestegard i Bø, Låve på Sud-Rue i Seljord, Dobbedalst­ua i Kragerø, Stallen på Hogstul Hytter i Hjartdal og Storgaten 133 i Porsgrunn.

Stor søknadsmen­gde

På tre år har søknadsmen­gden til Kulturminn­efondet doblet seg, og innen fristen 1. november 2016 kom det inn 1241 søknader om i alt 340 millioner kroner, fra hele landet. Nesten 100 millioner kroner deles ut til prosjekter i 2017.

– Når det er så mange private eiere som vil sette i stand sine kulturminn­er, er det svaert gledelig. De økte bevilgning­ene fra Stortinget betyr at vi kan hjelpe flere eiere i gang med sine prosjekter, sier en tilfreds Simen Bjørgen i Kulturminn­efondet.

Han vektlegger at Kulturminn­efondet har prioritert prosjekter som gir grunnlag for framtidig bruk svaert høyt.

 ?? FOTO: KULTURMINN­EFONDET/FRA SØKNAD ?? KVERNHUSET: Tilhørende Kvipt fjellgård i Fyresdal skal reddes.
FOTO: KULTURMINN­EFONDET/FRA SØKNAD KVERNHUSET: Tilhørende Kvipt fjellgård i Fyresdal skal reddes.
 ?? FOTO: KVIPT.NO ?? KVIPT GJESTEGÅRD: Kvipt ligger i Birtedalen, Fyresdal
FOTO: KVIPT.NO KVIPT GJESTEGÅRD: Kvipt ligger i Birtedalen, Fyresdal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway