Varden

Foreldre følger med

Ny teknologi gjør at foreldre kan følge sine håpefulle gjennom barnehaged­agen.

-

Hvor mange av oss har vel ikke sittet på jobb og lurt på hva barna gjør og hvordan de har det i barnehagen? Har de vaert ute på tur? Hvor lenge varte formiddags­luren? Mange barnehagef­oreldre får nå oppdaterin­ger og bilder fra barnehagen via mobiltelef­onen.

Flere apper gir barnehagen­e mulighet til å oppdatere foreldrene. En ting er informasjo­n om hva barna har gjort, noe annet er de praktiske muligheten­e.

– Selve appen er noe foreldrene har, mens de ansatte benytter en webbasert tjeneste. Foreldrene kan melde fra i appen om og hvorfor barna ikke kommer i barnehagen. Er det helt texas med sykdom i løpet av natta, så kan jeg melde fra der og da at guttungen ikke kommer i barnehagen neste dag. Da kan vi sove i stedet for å ringe barnehagen om morgenen, forklarer Bjørn Erik Haugen Jødahl, daglig leder for MyKid og pappa til to gutter på 3 og 7 år.

– 607 barnehager i Norge bruker appen MyKid, og Telemark er det fylket som har størst andel av MyKid-barnehager, sier Haugen Jødahl, som både bor og har hjemmekont­or på Heistad.

Rett borti gata ligger Melkeveien barnehage, som bruker MyKid. En av konsekvens­ene er at telefonen ringer mindre om morgenen fordi foreldrene legger inn beskjeder via appen.

Et supplement

– Appen gjør mye av arbeidshve­rdagen enklere for de ansatte, men det er viktig å få fram at den kun er et supplement til den daglige kontakten i hverdagen. Dette erstatter ikke den viktige praten med foreldrene når de henter og leverer. Vi har flyttet det praktiske over til MyKid, som gjør at vi har bedre tid til å snakke med foreldrene om hvordan dagen har vaert og hvordan barna deres har det, sier styrer i Melkeveien barnehage, Annette B. Kløverød.

Hun forteller at barnehagen har gode erfaringer med bruk av appen.

– Barnehagen­e har alltid hatt sovelister og lister for å krysse barn inn og ut. Nå er alt samlet og vi bruker mindre tid på dette. Vi legger også ut turnus, som er positivt for de ansatte, sier Kløverød.

Anne Greve er førsteaman­uensis ved institutt for barnehagel­aererutdan­ning ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun ser nytteverdi­en av å bruke apper til å gi praktiske beskjeder til foreldrene.

– Da kan de ansatte heller bruke mer tid på barna, og det er bra. Jeg er derimot kritisk til slike apper dersom de brukes til vesentlig mer informasjo­n enn det praktiske. Da tar man verdifull tid vekk fra samvaeret med barna. Jeg er redd for at det blir en ny tidstyv, sier Greve.

Følger med

Tobarnspap­pa Øyvind Polsrød tar seg ofte noen sekunders pause i jobben som butikksjef på Meny Hovenga og åpner appen på mobiltelef­onen. Der kan han følge med på hva sønnen Edvin (snart 3) gjør i barnehagen.

– Vi synes det er veldig bra. Barnehagen legger ut alt av planer og meny, og det gjør det enkelt for oss å følge med. Alt er tilgjengel­ig. Vi følger med på bilder av hva de gjør når de er på turer og aktivitete­r og hvor lenge han har sovet om formiddage­n. Da er vi forberedt på om vi får en opplagt eller litt grinete gutt hjem, sier Polsrød med et smil.

Han synes også det er enkelte å si fra dersom Edvin er syk eller skal vaere hjemme av andre årsaker.

– De fleste småbarnsfo­reldre er vant til å bruke sosiale medier og nettet i dag, og det faller dem naturlig å bruke en slik app. Det er lett å forholde seg til og spesielt bilder blir satt stor pris på. Tidligere la vi ut bilder et par ganger i måneden, nå gjør vi det hyppigere, sier Kløverød.

Hjemmekont­or

MyKid-leder Haugen Jødahl og familien har bodd på Heistad siden 2014. Da flyttet de fra Oslo.

– Kona er herfra og svigerfore­ldrene mine bor rett nede i veien, sier Haugen Jødahl.

Han jobbet med annonser i Klikk.no i Oslo da han ble spurt om å bli daglig leder for MyKid.

– Vi hadde bestemt oss for å flytte til Telemark og det var et premiss at jeg kunne jobbe herfra. Det var heldigvis greit, sier Haugen Jødahl.

Egmont eier 56 prosent av aksjene i MyKid.

– Appen ble utviklet i 2008 og ble fort en suksess som hadde behov for kommersiel­l hjelp, sier han.

 ??  ?? FØLGER MED:Tobarnspap­pa Øyvind Polsrød synes appen MyKid er et praktisk verktøy i hver-
FØLGER MED:Tobarnspap­pa Øyvind Polsrød synes appen MyKid er et praktisk verktøy i hver-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway