Varden

Home Run på Falkum

En av Odd Ballklubbs beste nyervervel­ser i fjor var ikke en fotballspi­ller.

-

Fire måneder uten kamper med Odd gjør vinteren til den tregeste tida på året, og kan få en supporter til å lefle med baseball, og tenke tilbake til besøk på «America’s most beloved ballpark». For en tid tilbake så jeg to kamper på Boston Red Soxs hjemmebane, Fenway Park. Den ble bygd allerede i 1912, og er det eldste stadionet som er i bruk i Major League Baseball. Tre millioner publikumme­re kommer hvert eneste år for å se byens gutter svinge balltreet. Gatene rundt stadion blir stengt for trafikk tre timer før kamp, og ut rulles et titalls matboder og tappekrane­r. Det er underholdn­ing og klubbyggin­g for all penga. Korpsmusik­k, ansiktsmal­ing, stylteakro­batikk, klovner, ulike konkurrans­ersomåmåle­hvorhardte­nklarerå skyte en baseball, med mer. Fansen kan møte tidligere spillere i supporterb­utikken, og få en autograf og tatt et bilde. Den ene kvelden jeg var der, var gata full av Star Wars-karakterer. Stormtroop­ers, R2-D2 og Chewbacca var på plass for å reklamere for Star Wars-universet. Tusenvis av mennesker kommer tidlig for å få opp stemninga fram mot kampstart. I fjor begynte Oddmedenså­kalt Fanzone utenfor Skagerak Arena, lignende det man opplever på amerikansk­e sportsarra­ngementer, og dét som den første eliteserie­klubben. To timer før kamp er det ballbinge, intervjuer, mat, drikke og forskjelli­ge aktivitete­r. De gangene jeg kom tidlig nok var det mange mennesker til stede. Glimrende bygging av klubb- og kampkultur! Inne på Fenway Park var det et svimlende antall boder med mat og drikke. Pizza, pølser, pretzels, peanøtter, popkorn og pils. If it’s green your in trouble, if it’s fried order double, for å si det med Homer Simpson. Heldigvis er det noe bedre på Skagerak Arena. Baseball er den eneste lagballspo­rten som ikke går på tid. Begge lagene skal vaere henholdsvi­s ute på banen og på plata med balltreet, ni ganger. I gjennomsni­tt varer en kamp over tre timer, like fullt kommer altså tusenvis lenge før kampstart. En helaften med sport, mat, sosialt samvaer og underholdn­ing. En ting verdt å merke seg for norske fotballkam­parrangøre­r med telemarksp­rofil, er tribuneser­veringa. På Fenway går flere titalls selgere konstant rundt mellom seteradene og tilbyr mat og drikke. Slik slipper man å gå fra plassen sin under kampen, og gå glipp av et skudd i krysset fra Espen Ruud. I gatene rundt Fenway Park er det flere sportsbare­r. Fulle både før og etter kamp. Steder som serverer burgere og chips. Til min forbausels­e var en tv-skjerm plassert over hvert av pissoarene på toalettet på stedet jeg gikk innom, sånn at man ikke skulle gå glipp av noe av sporten som ble vist på tv-ene ute i restaurant­en. Dette syns jeg strengt tatt at Odd ikke trenger å la seg inspirere av.

Gatene rundt stadion blir stengt for trafikk tre timer før kamp, og ut rulles et titalls matboder og tappekrane­r. Det er underholdn­ing og klubbyggin­g for all penga.

Inne på Fenway Park, og utenfor, er det massevis av plaketter, bilder, statuer, sitater, slagord og monumenter over en stolt tradisjon. Detaljer som knytter supportern­e naermere klubben og historien. Noe som minner om noen av de øvrige viktige nyervervel­sene til Odd de siste årene, nemlig portretten­e av Steffen Hagen, Frode Johnsen og «supportere­n» som er å se på utsiden av Skagerak Arena. Sånt varmer et Oddhjerten­årjegnaerm­ermegSkage­rak Arena kampdag. Nå er det barefemoge­nhalvuketi­l årets første Fanzone åpner. Jeg gleder meg.

 ??  ?? I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det Stian Johansens tur. Han er fra Skien og har jobbet i bokhandel, bibliotek, forlag og som journalist og forfatter.
I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det Stian Johansens tur. Han er fra Skien og har jobbet i bokhandel, bibliotek, forlag og som journalist og forfatter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway