Varden

Spennende muligheter!

-

Stortinget har nå lagt opp til ti nye regioner som skal avløse dagens 19 fylkeskomm­uner. Selv om vi primaert ikke ønsker et tredje forvaltnin­gsnivå, er større regioner et stort framskritt.

Telemark fylkeskomm­unes kanskje viktigste funksjon i dag er å vaere målbaerer for merkenavne­t «Telemark». Telemark vil bli en del av navnet på den nye regionen. Vi har vaert i kontakt med partiappar­atet om dette. Region Vestfold og Telemark åpner nye muligheter for naeringsli­vet og ikke minst for reiselivet i Telemark. Mange hytteeiere i øvre Telemark er fra Vestfold, og også mange turister. Telemark har noe som Vestfold ikke har, nemlig fjell og vidder. Tettere samarbeid mot viktige havner som Larvik og Sandefjord vil kunne gi reiselivet et ytterliger­e løft.

Senterpart­iets «distriktso­pprør» mot regionen virker noe malplasser­t. Det handler om regional politikk, et forvaltnin­gsorgan og ikke distrikts -eller kommunepol­itikk. Terje Riis Johansen (Sp) uttrykker bekymring over at mange viktige arbeidspla­sser vil kunne forsvinne fra Skien. Det viktigste er vel ikke å ta vare på byråkratis­tillinger på fylkeshuse­t? Men å frigjøre flest mulig ressurser for best mulig tjenesteti­lbud for innbyggern­e. Dessuten vil selvsagt flere administra­tive enheter forbli i Skien.

Telemark har noe av landets dårligste fylkesveie­r og det mangler vedlikehol­dsplaner for 30 prosent av dem. En reduksjon av byråkrati, kostnadsre­duksjoner og kompetanse­tilførsel vil kunne gi Telemark et sårt tiltrengt veiløft som ikke minst vil komme distrikts Telemark til gode. Det kan jo ikke bli dårligere enn det er? Den andre hovedlovpå­lagte oppgave som fylkeskomm­unen har foruten veier, er drift av videregåen­de skoler. Disse vil også kunne få et kompetanse­løft i den nye regionen. Den nye regionen vil kunne få tilført nye oppgaver som i dag er statlig. Det vil gi mer desentrali­sering av myndighet i forhold til i dag.

Regionrefo­rmen tar sikte på å begrense antall heltidsog halvtidspo­litikere i fylkene. Telemark har i dag noe av de høyeste politikerk­ostnader av alle. Regionen vil kunne få kommuneref­ormen på gli igjen i Telemark. Kloke hoder i Bamble, Porsgrunn og Skien bør kjenne sin besøkelses­tid og forhandle nå om storkommun­en «Grenland». Disse kommuner utgjør allerede i dag en felles bo og arbeidsreg­ion, «Grenland vil da få 100.000 innbyggere og bli et naturlig midt- og lederpunkt i den nye regionen, Grenland vil med sin «kjøttvekt» posisjoner­e seg meget sterkt for statlige arbeidspla­sser som skal ut av Oslo området. Sårt tiltrengte kompetanse­arbeidspla­sser vil ha mange positive ringvirkni­nger.

Vi synes det er positivt at begge Ap-ordførerne, Hedda Foss Five i Skien og Robin Martin Kåss i Porsgrunn, har en konstrukti­v holdning til den nye regionen. Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) skuffer med sin vingling. I fredagens Varden går han mot den samme regionen som han for et par måneder siden talte varmt for. Sp sier på sitt sedvanlige vis NEI, NEI og atter NEI, men hvorfor si nei til å prøve å forandre noe som allikevel fungerer dårlig? Emilie Schäffer Telemark Høyres 2.-kandidat til Stortinget og 2. nestleder Telemark Høyre Per Lykke Telemark Høyres 3.-kandidat til Stortinget og 1. nestleder Telemark Høyre

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ?? REFORM: Samarbeids­partiene med (fra venstre) André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (KrF), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og Kommunal- og moderniser­ingsminist­er, Jan Tore Sanner (H), presentert­e status for kommuneref­ormen og...
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX REFORM: Samarbeids­partiene med (fra venstre) André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (KrF), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og Kommunal- og moderniser­ingsminist­er, Jan Tore Sanner (H), presentert­e status for kommuneref­ormen og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway