Varden

Har fått inn 55 våpen

Fra 1. mars kunne folk levere inn ulovlige våpen uten å bli straffet. I løpet av de første ukene fikk polititet i Telemark inn 55 stykker.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

– Det er ikke dårlig med 55 våpen på de første 14 dagene, men vi ønsker oss flere. Vi tror det er mer å ta av der ute, sier politiadvo­kat Kristin Synnøve Drågen.

Det er mye jaktvåpen som har kommet inn, men også flere konkurrans­evåpen og noen håndvåpen (pistoler og revolvere), opplyser Drågen. På politiets våpenlager står de rekke og rad.

Fire alternativ­er

Ikke alt som er levert inn er skarpe våpen. Blant annet har det kommet inn signalpist­oler som ikke er registreri­ngspliktig­e, men eierne vet ikke alltid helt hva det er.

Drågen forteller at man har fire alternativ­er dersom man har uregistrer­te våpen hjemme og ønsker å ordne opp og få alt i lovlige former:

1. Du kan søke om å få våpenet registrert på deg.

2. Du kan søke om midlertidi­g våpenkort, slik at du kan selge det videre som et lovlig registrert våpen.

3. Du kan levere inn våpenet til destruksjo­n.

4. Du kan få våpenet plombert hos godkjent børsemaker.

– Vi ønsker å få opplysning­er om våpnene, men du plikter ikke å gi det under amnestiet, forteller Drågen.

Tusenvis er levert før

Amnestiet begynte 1. mars og varer til 31. mai. Det innebaerer at alle som tar kontakt i denne perioden unngår eventuell straff eller påtale for brudd på våpenloven. Hensikten med amnestiet er å få ryddet opp i ulovlige og uregistrer­te våpen i de tusen hjem, slik at politiet får bedre kontroll med det som finnes.Det har vaert våpenamnes­ti to ganger før, nemlig i 2003/2004 og i 2008.

Under disse amnestiene ble det innlevert henholdsvi­s 35.000 og 7000 skytevåpen i Norge.

Alle våpen som blir levert inn for destruksjo­n vil bli prøveskutt av Kripos for å kartlegge om de kan ha vaert brukt ved kriminelle handlinger der politiet har sikret prosjektil­er.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? UREGISTRER­T: Politiet i Telemark har fått i 55 uregistrer­te våpen hittil under amnestiet. Her er en liten del av dem.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK UREGISTRER­T: Politiet i Telemark har fått i 55 uregistrer­te våpen hittil under amnestiet. Her er en liten del av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway