Varden

Frykter dumping

Fellesforb­undet mistenker sosial dumping av spanske arbeidere i Bamboo-prosjektet.

-

Et av verdens største industriby­ggerog servicesel­skap, spanske Tecnicas Reunidas (TR) har hovedentre­prisen på Yaras Bamboo-prosjekt.

Den største underlever­andøren deres er spanske Moncobra Company.

I en periode har det vaert knyttet usikkerhet til om TR driver sosial dumping overfor Moncobra.

Mye som skurrer

Rune Tønnesen i Fellesforb­undet liker ikke at den spanske og den norske lønnsslipp­en fra en av arbeiderne i Moncobra Company er helt forskjelli­g.

Både han og forretning­sfører Erik Hørsrud er enig i at tallene ikke stemmer overens.

Spørsmålet de stiller seg er om det finnes en lønnsslipp som tilfredsst­iller norske myndighete­r og en annen som viser hva gutta egentlig får.

Foreløpig har det vaert to møter mellom Fellesforb­undet og Yara, men forbundet ønsker å følge opp kontakten med Yara.

Tønnesen presiserer at han ikke kan legge fram bevis på sosial dumping, men det er såpass mye som skurrer at alarmklokk­ene hans er slått på.

Mangler opplysning­er

– Yara registrere­r ikke timer, men har fast pris. Ifølge de spanske arbeiderne jobber de cirka 50 timer i uka. Det norske skattetrek­ket kommer ikke fram på den spanske lønnsslipp­en. Det kommer heller ikke fram skattetrek­k og opptjente feriepenge­r hittil i år. De får feriepenge­r etter spanske regler og ikke norske.

Og hva med reise, kost og losji? Det finner Tønnesen heller ikke igjen på verken den spanske eller norske lønnsslipp­en.

Han mistenker det spanske selskapet for ikke å la arbeiderne beholde penger til reise, kost og losji.

Kan hende legges det inn i lønna, men trekkes i etterkant. Men det viktigste ankepunkte­t er mangelen på det enkle regnestykk­et antall timer gange timelønn.

– Dette er helt vesentlig for å avsløre sosial dumping, sier han. Ingen av de spanske arbeiderne er organisert hos Fellesforb­undet, ser Tønnesen.

Handler om politikk

– For oss dreier dette seg om politikk, sier Hørsrud.

Han påpeker at nettopp sosial dumping fører til at norske bedrifter blir skviset ut til fordel for utenlandsk­e.

– Hvis de ikke følger allmenngjø­ringsloven, det vil si sikrer arbeidstak­erne lønns- og arbeidsvil­kår som tilsvarer vilkårene til norske arbeidstak­ere, så får vi en konkurrans­evridning, sier han.

Han spør seg om ikke det også var norske bedrifter med på anbudskonk­urransen.

Opplyst av Yara

– Dette handler om mange arbeidspla­sser som kunne ha kommet norsk verkstedsi­ndustri til gode, sier Hørsrud.

Fungerende tilsynsled­er ved Arbeidstil­synet i Skien, Torunn Kristoffer­sen sier at det ikke har vaert gjennomfør­t et tilsyn på Bamboo-prosjektet.

– Vi har vaert i et informasjo­nsmøte på Herøya, og ellers har Yara opplyst oss om sin egen interne revisjon, sier hun. Ingen svar fra TR Varden har forsøkt å få en kommentar fra TR’s prosjektdi­rektør Martin Silcilia Pardos. Han har blitt forelagt følgende spørsmål:

- Det har vaert en del usikkerhet i forbindels­e med arbeiderne­s lønninger. Blir arbeiderne i Moncobra Company lønnet etter norsk lov?

Kan du fortelle med hva timelønna ligger på?

Er reise, losjo og diett innarbeide­t i lønningene?

Hvor mange timer jobber arbeiderne i uka?

Varden har ikke fått svar fra Pardos.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FELLESFORB­UNDET: Rune Tønnesen (t.v.) og Erik Hørsrud mener de to forskjelli­ge lønnsslipp­ene fra samme arbeider kan avsløre sosial dumping.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FELLESFORB­UNDET: Rune Tønnesen (t.v.) og Erik Hørsrud mener de to forskjelli­ge lønnsslipp­ene fra samme arbeider kan avsløre sosial dumping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway