Varden

– Nei, ikke hogg traerne

De fire traerne er over 300 år gamle. Nå vil Fylkesmann­en i Telemark oppheve fredingen av dem.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

De fire kastanjetr­aerne står utenfor Apotekergå­rden, og fikk stå i fred da denne gården ble bygget i 1775. I 1952 ble de fredet som naturminne.

– Kastanjetr­aerne har en estetisk verdi og trolig en lokalhisto­risk verdi som bytraer. Det er ingen kjente naturverdi­er knyttet til traerne, skriver miljøvernd­irektør Hans Bakke og seniorrådg­iver Trond Eirik Silsand i Miljødirek­toratet.

Tvert imot anser myndighete­ne nå at den fremmede arten hestekasta­nje er mulig risiko for det norske artsmangfo­ldet.

Ulemper

Traerne er kort og godt uønsket – etter 300 år.

I høringsbre­vet står det også at nedfalne greiner har ført til skade på Apotekergå­rden og biler. Traerne har blitt beskåret for å redusere risikoen for skade på liv og helse – på miljøforva­ltningens regning.

Ulempene med traerne er større enn lokalhisto­risk og estetisk verdi er konklusjon­en.

Folkemenin­gen

I Langesund er det ikke vanskelig å finne folk som vil beholde traerne.

– Nei, ikke hogg traerne. De har stått der hele mitt liv. Det er fine traer som ikke bør bli fjernet, sier Tobias Nefstad.

– De passer veldig fint inn der. Jeg ser ikke hvorfor noen skulle ta dem ned, sier Tiril Svendsen.

– Det er trist om de blir borte, synes ungdommene.

– Det er helt feil, synes Inger Hilmarsen og Jørn Hansen fra København og synes Langesund vil miste noe om traerne blir hogget.

 ??  ?? HELT FEIL: T uristene Inger Hilmarsen og Jørn Hansen fra København venter på ferja til Hirtshals og synes det er helt feil å hogge traerne.
HELT FEIL: T uristene Inger Hilmarsen og Jørn Hansen fra København venter på ferja til Hirtshals og synes det er helt feil å hogge traerne.
 ??  ?? NEI: T obias Nefstad, Aleksander Helland-Olsen M aria Klungseth, T iril Svendsen ogTobias Arntzen Zachariass­en vil spare kastanjetr­aerne i bakgrunnen.
NEI: T obias Nefstad, Aleksander Helland-Olsen M aria Klungseth, T iril Svendsen ogTobias Arntzen Zachariass­en vil spare kastanjetr­aerne i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway