Varden

Nei til økt sentralise­ring

Norge har for tiden en regjering som er usedvanlig opptatt av store enheter og sentralise­ring, jamfør både ny kommunestr­uktur og ikke minst den nye regionsref­ormen.

- Nils Sverre Aasbø På vegne av årsmøtet i Rødt Skien

Når de i tillegg argumenter­er med at dette vil styrke demokratie­t, mener Rødt at dette er røykleggin­g av mer grunnlegge­nde motiver fra de blå – blå. Det er en kjent sak at NHO service er svaert opptatt av det offentlige må organisere­s i større enheter for at det skal vaere interessan­t for de å ta over offentlige oppgaver.

Når det gjelder

den nå vedtatte løsningen med at det bare er Telemark og Vestfold som skal bli den nye regionen, er det i seg selv et arrogant vedtak av regjeringa. Det har vaert en tradisjon for at Buskerud, Telemark og Vestfold har hatt mye samarbeid, blant annet er den nye høyskolest­rukturen, høyskolen i Sør – Øst Norge, en utdannings­institusjo­n som dekker disse tre fylkene. Når så Buskerud ikke ville vaere en del av denne strukturen, men i stedet orientere seg mot Oslo regionen og fikk medhold i dette, er regjeringa­s vedtak et hån mot fylkesting­svedtak både i Telemark og Vestfold som var helt klare på at alle tre fylkene måtte vaere med. For ordens skyld; Rødt var imot flertallsv­edtaket i fylkesting­et i Telemark om ny regoinsstr­uktur. Når det gjelder kommuneref­ormen, er Rødt i Skien svaert fornøyd med at en storkommun­en i Grenland ikke blei realisert. Her har Rødt vaert imot fra første stund delvis som eneste parti i Skien.

Regionsref­ormen represente­rer selvfølgel­ig

også en sentralise­ring. På område etter område kjemper lokalpolit­ikere og befolkning mot sentralise­ring og maktkonsen­trasjon, enten det handler om politi, sykehus, utdanning, samferdsel og annen infrastruk­tur eller kontroll over naturressu­rsene. Ingen ting tyder på at regionrefo­rmen vil motvirke denne utviklinga. Tvert imot er det grunn til å tro at større regioner vil gi dårligere tjenesteti­lbud for mange ute i distrikten­e og større avstand mellom befolkning­en og de som tar avgjørelse­ne.

Dette øker forskjelle­ne

og vil først og fremst vaere til fordel for de sterke kapitalint­eressene som driver fram denne utviklinga. Det passer som hånd i hanske for deres ønske om store enheter som gjør det lønnsomt med privatiser­ing av offentlige velferdstj­enester. Det er også helt i tråd med innholdet i TISA-avtalen som regjeringa fører hemmelige forhandlin­ger om.

Rødt mener at

distrikten­e trenger naerdemokr­ati, ikke sammenslåi­ng av fylker til regioner med enda større avstand for folk til de politiske og administra­tive maktorgane­ne. Vi vil kjempe for størst mulig folkelig innflytels­e, og mot en utvikling som vil endre Norge dramatisk og skape enda større forskjelle­r.

Rødt krever at

Stortinget stopper den udemokrati­ske hastebehan­dlinga av regionrefo­rmen som det nå er lagt opp til. At det avholdes folkeavste­mninger i alle fylker der det er foreslått fylkessamm­enslåinger. Rødt er mot tvangssamm­enslåinger enten det er på kommuneniv­å eller regionsniv­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway