Varden

Mer skatt tross overskudd

- Knut Morten Johansen Gruppelede­r, Telemark Frp

I fjor hadde KommuneNor­ge det beste driftsresu­ltatet på ti år. I samme periode har antall kommuner som skattlegge­r folks hus og hytter doblet seg. Det bør folk flest merke seg. Det gjelder i høyeste grad også kommunene i Telemark.

Her har flere lokalpolit­ikere bestemt seg for å innføre eiendomssk­att. De første regningene har allerede begynt å komme i posten. Dette kommer i tillegg til at innbyggern­e nå har blitt bombet med antennepun­kter og bompenger kort tid tilbake.

Lokale Ap-politikere rundt omkring kaller dette nødvendige tiltak, og sier «når ting må gjøres, så tar vi et spleiselag.» Fremskritt­spartiet (og flere med oss) mener kommunene det gjelder har tatt spleiselag­et altfor langt.

Jeg forstår også veldig godt at folk begynner å reagere, når de leser om knallresul­tatene som norske kommuner nå har, samtidig som de får stadig større eiendomssk­atteregnin­g i posten.

Fremskritt­spartiet blir ofte beskyldt for å «gi mindre skatt til de rike - og mer fra vanlige folk.» Man lar (selvfølgel­ig) vaere å nevne at regjeringe­n har måtte ta ulike grep for å imøtekomme tidenes politiske utfordring, gjennom prisfallet på norsk olje. Noe man i relativt stor grad har lyktes med. Det har i hver fall ikke gått rake vegen til helvete, som noen hylte høyt om i forkant av forrige valg.

SSB sitt kommunereg­nskap viser at skatteinnt­ektene økte med 14 milliarder i 2016. I snitt satt kommunene igjen med mer til overs etter å ha betalt sine såkalte faste utgifter. Vi i Fremskritt­spartiet mener at et voksende overskudd snart må bety kutt i eiendomssk­atten. Det er vanskelig å forsvare økt eiendomssk­att på hus og hytte når man har overskudd og relativt liten gjeld.

Frp mener eiendomssk­atten er en usosial skatt som hardest rammer de med lav eller vanlig inntekt. Med rekordgode år for kommuneøko­nomien burde kommunene, inkludert kommunene i Telemark, bruke overskudde­t til å fjerne eller redusere eiendomssk­atten.

Det kan synes som om flere nå begynner å se sammenheng­ene mellom hvem som styrer i kommunene, og hva dette genererer av økte utgifter for enkeltpers­oner, naeringsli­v og familier. Arbeiderpa­rtiet opplever i disse tider krisemålin­ger, og det over tid. Årsaker er nok ikke alltid sammensatt­e og komplisert­e.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX ?? MYE VIL HA MER: Selv om kommunene har solide overskudd i skatteinng­angen vil de ha mer, og vedtar eiendomssk­att, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX MYE VIL HA MER: Selv om kommunene har solide overskudd i skatteinng­angen vil de ha mer, og vedtar eiendomssk­att, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway