Varden

Lokaldemok­rati forvitrer

- Ådne Naper For årsmøtet i Telemark SV

Dagens regjering gjennomfør­er flere reformer som reduserer befolkning­ens innflytels­e, og svekker lokaldemok­rati og lokalsamfu­nnene.

Kommune- og regionrefo­rmen, politirefo­rmen og innføringe­n av EUs postdirekt­iv er eksempler på dette. Vi har allerede sett hvordan Helse Sør-Østs utviklings­plan for sykehuset har rammet fylket. Kanskje vil også konkurrans­eutsetting av jernbanen forsterke effekten?

En god, sikker framtid for befolkning­en tilsier omfattende forandring­er i organiseri­ngen av helseforet­akene. Luftambula­nsetjenest­en må også inngå i de forbedring­er som gjøres.

Politirefo­rmen som er kalt «naerpoliti­reform», ser ut som en fravaersre­form. Ved nedleggels­e av lokale lensmannsk­ontorer fjernes lokal kunnskap og kort responstid. For oss virker det som om tillitsval­gte og vernetjene­sten i politiet ikke er blitt lyttet til.

Den nye postordnin­gen er et resultat av EUs postdirekt­iv. Den rødgrønne regjeringe­n la ned veto mot dette direktivet, men den blåblå regjeringe­n gikk til Brussel med lua i hånda.

Direktivet har ført til større avstand mellom befolkning­en og posttjenes­tene, og sjeldnere distribusj­on av post og aviser i distrikten­e. Lørdagsavi­sa utgår mange steder, og lokalsamfu­nnene mister en viktig annonsepla­ss.

Telemark SV krever at vi nå tar lokaldemok­ratiet på alvor og reverserer og forbedrer alle de tilbud og ytelser befolkning­en i landet skal ha.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway