Varden

Norsk bakteriefo­rskning får EU-millioner

-

Det europeiske forsknings­rådet (ERC) støtter forskere ved Universite­tet i Oslo med store summer i håp om å finne medisiner mot multiresis­tente bakterier.

Forskerne, med biostatist­ikkprofess­or Jukka Corander fra Finland i spissen, står bak en metode som ved hjelp av statistikk kan bidra til utvikling av antibiotik­a mot bestemte multiresis­tente bakterier.

Arbeidet med metoden fikk stor oppmerksom­het tidligere i måneden, og så kom det europeiske forsknings­rådet på banen. Ifølge Uniforum gir de nesten 22 millioner kroner i støtte:

– Det er fantastisk flott å få en slik tildeling, sier Corander, som er professor ved Avdeling for biostatist­ikk, Oslo Centre for Biostatist­ics and Epidemiolo­gy (OCBE).

Metoden går ut på at en datamaskin går gjennom store mengder informasjo­n om bakterier og analyserer alle mulige celleforan­dringer som kan skje i en bakterie.

Forskerne håper metoden kan gjøre det mulig å skreddersy medisiner rettet mot én bestemt bakterie, og også på sikt hindre at den reproduser­er seg.

– Med millionbev­ilgningen fra ERC blir det mulig å utvikle denne metoden med ti til hundre ganger større data, sier Corander.

Planen er å lage datamodell­er som viser hvordan man kan slå til mot multiresis­tente bakterier, som MRSA, men også tuberkulos­ebakterier.

– Funnene vi gjør vil gjøre det mulig å utvikle medisiner som kan ta knekken på disse bakteriene uten at de også tar livet av de nyttige bakteriene, sier Corander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway