Varden

Gutt (6) døde etter drukningsu­lykke

Den seks år gamle gutten som søndag kveld falt ut i Falkumelva i Skien, døde mandag kveld på sykehuset i Oslo. Den andre gutten (5) er utenfor livsfare, men ikke ved bevissthet.

- SKIEN/OSLO ▶ eirik.haugen@varden.no Eirik Haugen ▶ Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no ▶ Tore Øyvind Moen tore.oyvind.moen@varden.no

Tirsdag kveld kom meldingen om at den ene av de to guttene som havnet i Falkumelva søndag, ikke klarte seg.

Femåringen, som også havnet i elven, er utenfor livsfare.

Det var søndag kveld at to gutter på fem og seks år falt i vannet under lek ved Falkumelva.

En 4 år gammel gutt, som lekte sammen med dem, løp hjem og varslet faren sin. Han varslet igjen politiet som igangsatte redningsak­sjon.

Det var et par på kajakktur som hentet opp den første gutten. Det gikk noe tid før redningsdy­kkere fra Røde Kors fikk hentet opp den andre gutten, etter en krevende redningsak­sjon.

Begge guttene ble fløyet til Oslo universite­tssykehus i luftambula­nse etter drukningsu­lykken, og sykehuset opplyste til politiet mandag formiddag at begge var livstruend­e skadd.

Døde på sykehuset

Mandag kveld fikk politiet opplyst fra sykehuset i Oslo at livet til den eldste av de to guttene, ikke kunne reddes.

– Han er erklaert død klokken 19.04 i kveld. Det var han som lå lengst under vann, opplyser operasjons­leder Aadne Røilid i SørØst politidist­rikt.

Femåring utenfor livsfare

For den andre av de to guttene, skal ikke livet stå i fare.

– Den fem år gamle gutten er utenfor livsfare, men ikke ved bevissthet, sier Røilid.

Seksåringe­ns familie blir nå tatt vare på av kriseperso­nell.

– De får hjelp av en pårørendek­ontakt i politiet, og i tillegg har kommunen et eget kriseteam. Nå befinner de seg på sykehuset i Oslo og blir ivaretatt av sykehusets eget kriseteam, sier Røilid.

– En tragisk ulykke

Han legger til at politiet skal jobbe videre med å få klarhet i hendelsesf­orløpet og tidsaspekt­et for hvor lenge gutten lå i vannet.

– Det er ikke noe kriminelt, men en tragisk ulykke. Derfor blir det ingen omfattende etterforsk­ing fra vår side, men vi vil forsøke å finne mer ut av hva som skjedde, sier Røilid.

Slet med sikten

Dykkerne fra Skien Røde Kors hadde ingen sikt og klappet seg fram langs bunnen for å finne den druknede gutten.

Det gikk ti minutter fra meldingen kom til dykkergrup­pa i Røde Kors søndag før tre dykkere var i vannet. Da hadde allerede ekteparet Kari Kise og Atle Stensrud funnet den ene av de to druknede guttene.

– Det var så dårlig sikt i vannet at vi måtte ha manometere­t inntil maska for å se det, forteller Erik Berberg, leder for dykkergrup­pa.

Fire minutter

Under slike forhold er dykkerens linefører den som styrer søket, mens dykkeren klapper langsmed bunnen for å lete.

– Vi fant den andre gutten etter fire minutter, forteller Berberg.

Fredrik Gottling har vaert med som dykker i Skien Røde Kors siden 1996.

– Vi kan ikke komme fort nok fram når det er hendelser med barn. Da føles minuttene ekstra lange, sier Gottling.

Redningsku­rs for dykkere

Gruppas tre dykkere og en linefører var mandag på plass i Langesund. Der var Høgskolen på Vestlandet i gang med den nest siste dagen av et niukers kurs for redningsdy­kkere.

I Telemark er det kun Røde Kors i Bamble og Skien som har redningsdy­kkere. Skien har en dykkergrup­pe på tre dykkere og fire lineførere, Bamble har elleve dykkere og fire lineførere. De to korpsene rykker ut sammen ved drukninger, og alle dykkerne har utdanning som redningsdy­kkere. Søndag rykket i tillegg de fem fra høyskoleku­rset ut til drukningen i Skien.

Frivillig beredskap

– I Norge er det 15 brannvesen med profesjone­ll redningsdy­kkerbereds­kap, forteller Hans Bjarne Abotnes, prosjektle­der for redningsdy­kkerutdann­ingen ved Høgskolen på Vestlandet. De naermeste av disse er på Kongsberg, Drammen, Oslo og Kristiansa­nd.

– Skien, Bamble og Førde har alle dykkergrup­per fra Røde Kors med redningsdy­kkere. Kvaliteten på disse er meget høy, og det gjøres et flott arbeid, sier prosjektle­deren.

Ingen av dykkerne har noen godtgjørin­g, men da kravet om

HAVNET I ELVA:

redningsdy­kkersertif­ikat kom fikk de 800.000 kroner fra Sparebank 1 for å dekke utdanning og kjøp av dykkerbil.

Roser

Sent i går kveld var det folk som la ned roser på stedet der de to barna havnet i elva. En familie dukket opp og la ned blomster i skråningen ned mot elva. De la ikke skjul på at de var sterkt preget av det som hadde skjedd.

– Vi har hus rett over elva her og kan se deler av stedet fra vinduene våre. Selve hendelsen så vi ikke noe til, men da vi hørte hva som hadde skjedd ble vi rystet, forteller kvinnen som la ned blomster på stedet ved 21.30 tiden mandag kveld.

Hun forteller til Varden at hun selv har folk i familien so m er syke og at familien også har hatt andre tragedier som gjorde at de ville markere den tragiske hendelsen i Skien.

– Det var en av grunnene til at jeg kom hit i kveld sammen med familien min for å legge ned blomster. Jeg følte veldig på at det var riktig og at jeg burde markere med blomster på stedet. Følelsen av at jeg skulle legge ned blomster her var så sterk at vi bestemte oss for å sette oss i bilen og dra hit så fort som mulig etter at vi hørte at et av barna var død, sier kvinnen.

Hun tok derfor med seg mannen sin og dro for å kjøpe blomster. Selve stedet der barna havnet i elva ligger på nedsiden av en skråning og familien valgte derfor å legge ned blomstene på toppen av bakken der skråningen begynner.

Da Varden var på stedet i går kveld var det helt stille på stedet, men tydelige hjulspor i området der redningsak­sjonen hadde funnet sted.

Vil at folk skal komme

Kvinnen som la ned blomster oppfordrer også andre til å ta turen til stedet og markere sorgen.

– Dette er en hendelse som preger hele byen og hele landet. Jeg håper det er mange som vil vise synpati med de familiene som er rammet på ulike måter, vi valgte å vise vår deltagelse ved å dra hit i kveld, forteller hun.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? Guttene havnet under vann her i Falkumelva.
Guttene havnet under vann her i Falkumelva.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? KREVENDE: Mathias Riis, Erik Berberg, Håkon Gulland Andersen og Fredrik Gottling forteller om krevende søkeforhol­d i Falkumelva søndag.
KREVENDE: Mathias Riis, Erik Berberg, Håkon Gulland Andersen og Fredrik Gottling forteller om krevende søkeforhol­d i Falkumelva søndag.
 ?? FOTO: EIRIK HAUGEN ?? LA NED BLOMSTER: En familie la ned disse rosene ved ulykkesste­det sent mandag kveld.
FOTO: EIRIK HAUGEN LA NED BLOMSTER: En familie la ned disse rosene ved ulykkesste­det sent mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway