Varden

– Trump har kommet dårlig ut som president

Donald Trumps forestilli­ng om at han kunne røske opp i Washington, har ikke slått til. Dette blir langt vanskelige­re enn han forestilte seg, mener USA-ekspert.

- OSLO Ann Fredriksen, NTB

– Nederlaget når det gjelder helserefor­men er et tegn på at det på en rekke områder blir langt vanskelige­re enn Trump hadde forestilt seg. Hans presidentp­eriode er på ingen måte ferdig, men han har kommet dårlig ut, sier USA-ekspert og Minervaskr­ibent Jan Arild Snoen til NTB.

– Det har vist seg at hans innfallsvi­nkel, å vaere en «dealmaker» fra forretning­slivet, ikke har slått til. Det at han mangler politisk erfaring og egenskaper, har slått tilbake på ham selv, føyer han til.

Ett av Trumps fremste valgløfter var å skrote helserefor­men til Obama-administra­sjonen, som skulle sikre helseforsi­kring til flest mulig amerikaner­e. Men Trump-administra­sjonens alternativ greide ikke å samle nok støtte blant republikan­erne i Kongressen. Fredag trakk Trump forslaget, hvorpå han rettet kraftig kritikk mot den konservati­ve fløyen i eget parti.

Substansie­ll årsak

Snoen mener at årsaken til nederlaget ikke først og fremst var dårlig håndverk og hastverksa­rbeid.

– Hovedgrunn­en er at det er fryktelig vanskelig å frata velgere sosiale goder som er innført. Obamacare var halvpopula­er inntil Trump ble valgt. Da Trump ble valgt, ble den populaer. Det at 20 millioner risikerte å miste helseforsi­kringen sin med Trumps alternativ, er det grunnlegge­nde problemet, fastslår Snoen.

Trump har tidligere kommet med sprikende uttalelser om Obamacare. Etter et møte med sin forgjenger Barack Obama i november sa han at han muligens kom til å nøye seg med justeringe­r. Men da han inntok Det hvite hus to måneder senere, var det å undertegne en ordre mot Obamacare noe av det første han gjorde.

– Helsepolit­ikk har Trump aldri vaert interesser­t i. Dette kan han absolutt ingenting om. Derfor har han hengt seg litt på den republikan­ske politikken, samtidig som han har sagt at alle skal få forsikring­sdekning, noe som jo er Clinton-politikk fra 1990-tallet, sier Snoen. Skatterefo­rm neste? Etter nederlaget fredag sa Trump at han fra nå av vil kunne samarbeide med Demokraten­e. Men det har Snoen ingen tro på. Retorikken under valgkampen bidro til å lukke den døra. Han tror heller ikke det blir spesielt lett å få vedtatt den varslede skatterefo­rmen ettersom republikan­erne er sterkt splittet når det gjelder hvordan kuttene skal kompensere­s for på budsjettet.

– Det er lettere å tenke seg at han får gjennom noen kutt som ikke er kompensert for, men uten at det blir noen grunnlegge­nde omlegging av skattesyst­emet, sier Snoen.

Han tror også at Trump under sin periode vil kunne gjennomfør­e republikan­sk politikk når det gjelder dereguleri­ng, spesielt innenfor miljø, energi og finansmark­edene.

– Det er derfor bankvesene­t er så positivt innstilt til Trump. Der kommer det til å bli levert en hel del, mener Snoen.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? TREKKER STORE FOLKEMENGD­ER: President Donald Trump er fortsatt svaert populaer blant sine kjernevelg­ere, her fra et folkemøte 20. mars i Kentucky Exposition Center i Louisville, Kentucky. Sist fredag måtte imidlertid republikan­erne trekke forslaget om...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX TREKKER STORE FOLKEMENGD­ER: President Donald Trump er fortsatt svaert populaer blant sine kjernevelg­ere, her fra et folkemøte 20. mars i Kentucky Exposition Center i Louisville, Kentucky. Sist fredag måtte imidlertid republikan­erne trekke forslaget om...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway