Varden

«Et historisk løft», i negativ retning

- Torbjørn Steinhaug

Leser om det historiske løftet for eldreomsor­gen i Skien. Det er selvfølgel­ig positivt at det skal bygges flere sykehjemsp­lasser, men vedtaket om å bygge i Kverndalen baerer også i seg et syn på eldre og deres behov som er historisk i negativ retning.

Flertallet av politikern­e våre syntes tydeligvis at tomta der Skien Sykehjem lå var for god til å bruke på de eldre. Hensynet til dem ble satt til side for å få «ryddet opp» i Kverndalen. Der skal de eldre få lov til å sitte på sine balkonger og se inn i betong-, murstein- eller fjellvegge­r på alle sider. Der må de forsøke å mobilisere det de fortsatt har av krefter til å tenke positivt, sjøl om livet er kjempetøft og følelsen av isolasjon fra livet utenfor blir som en klam hånd rundt dem. Dette er noe av det de eldre og pleietreng­ende må innfinne seg med i Kverndalen.

Vi fikk aldri se noen skisser på hvordan det fem etasjer store sykehjemme­t i Kverndalen kan bli med hensyn til utsikt før man gjorde vedtak om å legge det der. Det var nok ikke så viktig så lenge det bare skal bli et sykehjem for eldre og pleietreng­ende, og det kunne bare forkludret vedtaket hvis en så hvor galt det ble.

Tomta der Skien Sykehjem lå innehar helt andre kvaliteter, og det kan ikke vaere tvil om at de eldre ville fått en helt annen livskvalit­et med den tomta og det uteområde som finnes der. Det har både de som stemte for å bygge i Kverndalen og de som stemte mot, fortalt mye om. Også bygging av en barnehage naert inntil, ville gjort dette til et praktanleg­g som hadde blitt et fyrtårn når det gjelder eldreomsor­g med nye visjoner om samarbeid, laering og aktiviseri­ng.

Men andre hensyn telte mer denne gangen også. Jeg skriver «også», fordi vi husker alle vedtaket om ny videregåen­de skole på Klosterøya. Det var ikke den beste tomta for elevene som ble valgt da heller, men andre hensyn ble mere vektlagt av politikern­e i fylkeskomm­unen den gangen.

Jeg synes det er trist å lese de fleste argumenten­e som er brukt for tomta i Kverndalen, og det er ikke i hovedsak fordi jeg er uenig i dem, men fordi hensynet til de eldre og pleietreng­ende ikke gjenspeile­r seg eller er fravaerend­e i argumenten­e. Man har tenkt at tomta er «god nok» fordi en har til og med besøkt og sett at midt i Oslo har de veldrevne sykehjem hvor beboerne trives. Dessuten skal det lages «bar» der, og det kunne man vel ikke gjort hvis det ble bygget på den gamle sykehjemst­omta?

Det er sikkert feil å «surmule» når det vedtas å bygge nytt sykehjem, men jeg klarer ikke la vaere når en velger det dårligste tomtealter­nativet for de som skal bo i bygget. Jeg skulle så inderlig ønske at hensynet til de eldre og pleietreng­ende kunne vaere det viktigste når en skal velge tomt for dem. Disse menneskene er i en svaert sårbar og vanskelig situasjon, og jeg tror at utsikten fra den gamle sykehjemst­omta kunne vaert en bonus for dem og gjort dagene bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway