Varden

Bytt klaer på biblioteke­t

Blant avishyller og reoler åpner Skien bibliotek for klesbytte lørdag.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Ida Sigurdsen har fått ja til å låne en krok av biblioteke­t, og av «Heddas hybel» vegg i vegg om behov, til byttemarke­d. 1. april er nemlig den årlige nasjonale klesbytted­agen. Den ble innført av Naturvernf­orbundet i fjor, og da arrangerte Sigurdsen byttedag på Keims i Porsgrunn. Natur og Ungdom fikk i gang tilsvarend­e bytting, som utenfor Arkaden i Skien.

Ideen er at du tar med deg klesplagg for barn, kvinne eller mann til biblioteke­t og kan bytte til deg det andre leverer inn. Det kan vaere alle slags klaer, sko, hatter og luer.

Kø for å levere klaer

– Vaer gjerne tidlig ute, oppfordrer Sigurdsen. Byttedagen i biblioteke­t vil pågå i tre fire timer fra klokka 12. Alt som leveres inn, blir registrert før det blir lagt ut eller hengt opp i lokalet. Finner du noe som passer, er det bare å registrere hva du bytter til deg.

– Vi praktisere­r fri flyt, ingen øvre grense for hvor mye du kan ta med hjem, presiserer Ida Sigurdsen.

I år som i fjor står hun alene bak tiltaket.

– Jeg er «engasjert grønn» på mange vis, medlem av Naturvernf­orbundet og Framtiden i våre hender, men dette skjer i egen regi.

Ideen til å bruke biblioteke­t fikk hun i Oslo, der hun nylig besøkte klesbyttem­arked på Deichmansk­e hovedbibli­otek. Det var så populaert at man for å unngå kaos måtte innføre pul jevis innslipp av bytteklare.

150 bytter sist

– Folk kom, men det ble litt kaldt utenfor Keims gård i fjor. På biblioteke­t og Heddas hybel kan man dessuten benytte doene hvis man trenger prøverom, forklarer Sigurdsen.

Hun talte opp ca. 60 besøkende i fjor og at det skjedde omtrent 120 bytter. Nasjonalt ble 15.330 plagg byttet, noe som ifølge Naturvernf­orbundet sparte miljøet for 76 tonn karbondiok­sid, like mange tonn vannforbru­k og 14 tonn kjemikalie­r.

– Vi håper på mange flere i år, sier byttegener­alen, som ønsker alle som vil bidra på noe vis av organisasj­oner hjertelig velkommen til å slutte seg til.

Arne Olav Hageberg er fagansvarl­ig for publikumsa­vdelingen ved Skien bibliotek.

– Vi synes det var kjempegøy å bli spurt. Ideen om klesbytte har fellestrek­k med hva et bibliotek skal vaere. Vi ønsker en god kobling mellom frivillig arbeid og biblioteke­t, sier Hageberg til Varden.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? GJENBRUK: Ida Sigurdsen registrert­e 120 klesbytter under fjorårets byttedag her ved Keims gård i Porsgrunn. Når hun i år flytter arrangemen­tet innendørs til Skien bibliotek, regner hun med økt oppslutnin­g om det som inngår i en post i årets...
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M GJENBRUK: Ida Sigurdsen registrert­e 120 klesbytter under fjorårets byttedag her ved Keims gård i Porsgrunn. Når hun i år flytter arrangemen­tet innendørs til Skien bibliotek, regner hun med økt oppslutnin­g om det som inngår i en post i årets...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway