Varden

Den nye skienslukt­a

Den søte duften som iblant kjennes i Skien sentrum nå, kommer fra Bruene. Der har Norgesmøll­ene investert i nye havremølle­r og ansatt flere folk. – Vi satser i Skien for å ta en større bit av det norske havremarke­det, forteller Bent Solbakken.

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Kjenner du den søte lukta av nybakt brød over Skien iblant? Den kommer fra oss i Norgesmøll­ene. Det lukter slik når vi varmebehan­dler havre. Det gjør vi for at fettet i havren ikke skal harskne, forklarer Bent Solbakken. Han er prosjektle­der for Norgesmøll­enes satsing på havre, müsli, kakemikser og glutenfrie produkter i Skien.

Det skal bli flere

I de to siste årene har Norgesmøll­ene forberedt og bygd om mølla i Skien, og satt i gang en ny havremølle – med et ambisiøst mål om å ta en større bit av havremarke­det.

I dag er det svenske bønder og konkurrent­en Regal som eier det. Norgesmøll­ene har bare ti til 15 prosent. Det vil de ikke sitte stille og se på – mens nordmenns matvaner blir sunnere.

– Forbruket havre er doblet på seks år. Vi håper å ta 50 prosent av det havremarke­det de neste årene gjennom markedsfør­ing og lansering av nye produkter. Bare i løpet av høsten kommer vi med tre nye produkter, røper Solbakken.

Havresatsi­ngen i Skien har alt gitt seg utslag i fem arbeidspla­sser.

– Med økt volum må vi nok ansette flere i tiden som kommer, sier Solbakken.

Hvorfor elva er viktig

– Det vi er opptatt av er å beholde tilgjengel­igheten til anlegget. Livsnerven vår er elva, forklarer plassjef Harald Larsen. Det meste av kornet kommer først med båt til siloene på Bøle.

– Derfra går det i lekter hit, med opptil seks slep per dag. Hvis man bygger gang- og sykkelbru over elva, må brua ha en friseiling­shøyde på minst åtte meter for å unngå behov for åpning. Denne måten å frakte korn inn til Skien gir en stor miljøgevin­st, noe alle burde vaere opptatt av, uttaler Larsen.

14 millioner per ansatt

Norgesmøll­ene har samlet produksjon­en i tre store møller; Vaksdal ved Bergen, Buvika ved Trondheim og i Skien.

Selskapet er forsiktig med å opplyse hva hver av møllene omsetter for. Men Varden blir ikke motsagt når vi foreslår at Skien står for en tredel av milliarden som Norgesmøll­ene har i omsetning.

Det betyr at de 24 ansatte i Skien produserer matvarer for 333 millioner kroner, eller 14 millioner per ansatt.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? NYTT PRODUKT: Operatøren­e Knut Baugerud og Begjet Sekiraqa i slutten av den nye produksjon­slinjen.
NYTT PRODUKT: Operatøren­e Knut Baugerud og Begjet Sekiraqa i slutten av den nye produksjon­slinjen.
 ??  ?? GLUTENFRIT­T: Det kommer flere slike produkter fra Skien. Da vil vi også trenge flere ansatte, lover Harald Larsen og Bent Solbakken.
GLUTENFRIT­T: Det kommer flere slike produkter fra Skien. Da vil vi også trenge flere ansatte, lover Harald Larsen og Bent Solbakken.
 ??  ?? AUTOMATISK PAKKING: Havren er ferdig tresket, varmet og valset. Operatør Laila Stenstadvo­lden følger med på pakkingen.
AUTOMATISK PAKKING: Havren er ferdig tresket, varmet og valset. Operatør Laila Stenstadvo­lden følger med på pakkingen.
 ??  ?? PÅ BRUENE: Skien er en av tre store møller i Norgesmøll­ene.
PÅ BRUENE: Skien er en av tre store møller i Norgesmøll­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway