Varden

Jakten på det nøytrale

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Skolene i Nome vil ikke sende ut info om religiøse fritidsakt­iviteter i elevenes ransler, såkalt ranselpost. Korleder Torgeir Hegland i det kristne koret Unge røster reagerer sterkt. Det var i et nylig avholdt møte i samarbeids­utvalget ved Lunde tiårige skole at vedtaket som omhandler utsending av skriftlig info i elevenes ransler – såkalt ranselpost – ble fattet. I vedtaket slås det fast at skolen kan sende ut ranselpost fra lag og foreninger, men at det ikke skal sendes ut ranselpost av religiøs karakter. Det skal heller ikke sendes ut post som kan knyttes til politikk eller har kommersiel­l tilknytnin­g.

Rektor ved Lunde tiårige skole, Hanne Skretteber­g, sier «det er viktig at skolen er livssynsnø­ytral, også i sammenheng­er som det gjelder i dette tilfellet». Hun sier også at «det er viktig for skolen å vise fram livssynsnø­ytrale tilbud i kommunen for dem som ikke er så gode i norsk», samtidig som hun – helt riktig – påpeker at det finnes mange måter å informere på. Korleder Hegland, på sin side, vektlegger at foreldrene må ta kunne ta valgene, og at en invitasjon må vaere greit.

Dersom ranselpost­en skal fungere som distribusj­onskanal for det som skjer i naerområde­t, forstår vi at det ikke er en rettighet å vaere en del av den. Vi tillater oss imidlertid å vaere undrende til skillet som her trekkes opp. Vi tror ikke at veldig mange, inkludert de som ikke er så gode i norsk, lar seg forlede inn i kristendom­men av en invitasjon til en korøvelse. Vi tror heller ikke at det ville ført til opprør dersom det ble informert om aktivitete­r i et lokal Sp- eller FpU-lag. Vi tror imidlertid at det er av det gode at man får vite om det som skjer – og deretter kan ta valg. Vi forstår ønsket om nøytralite­t, men iveren etter et slikt ønske bør ikke gå på bekostning av muligheten til å ta valg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway