Varden

Savner synlig politi på Gardermoen

Flere synlige politifolk vil redusere behovet for å baere våpen, mener bevaepning­sutvalget. Spørsmål reises om beredskape­n ved Gardermoen.

- OSLO Mats Rønning, NTB

– Det er jo nesten ikke politifolk å se på landets hovedflypl­ass, sier utvalgsled­er Anne Kari Lande Hasle.

I rapporten som ble avgitt onsdag, sier flertallet nei til generell bevaepning av politiet. I stedet anbefales en prøveordni­ng med elektrosjo­kkvåpen samt økt grunnbeman­ning for å sikre mer synlig politi.

Konkret tar utvalget til orde for at det som hovedregel skal vaere patruljere­nde politi på Gardermoen. Det vises til at de ansatte i sikkerhets­kontrollen er viktige varslere, men at de mangler evne til å svare på skarpe situasjone­r.

Våpen

Avinor og Luftfartst­ilsynet ønsker generell bevaepning av politiet ved Gardermoen og andre flyplasser. Det sier flertallet i utvalget nei til.

– Hovedprobl­emet er mangelen på synlig, patruljere­nde politi. Utvalget er sterkt bekymret hvis det blir sånn at vi må ta i bruk våpen for å kompensere for manglende kapasitet, sier Lande Hasle.

Ifølge utvalget fulgte ikke Politidire­ktoratet opp tilbakemel­dinger fra flere distrikter om at økt bemanning ville redusere behovet for bevaepning, da den midlertidi­ge våpentilla­telsen ble forlenget i alt åtte ganger fra november 2014.

«Det tolkes dit hen at bevaepning på et vis kompensert­e for

leder av bevaepning­sutvalget

manglende ressurser, noe utvalget finner betenkelig», heter det i rapporten.

Kostbart

Utvalget slår fast at den sterke økningen i antallet ansatte i politiet de siste årene kun har resultert i en «beskjeden økning» i antallet personer i operativ tjeneste. Et av problemene er at det kreves 18 årsverk for å holde én enkelt politipatr­ulje (to tjenestefo­lk) gående i døgnkontin­uerlige skift.

Derfor foreslår utvalget å innføre minst 1 ny døgnkontin­uerlig patrulje per politidist­rikt, noe som anslås å koste rundt 220 millioner kroner i året.

Justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (Frp) er tilhenger av generell bevaepning av politiet, noe partiet hans er alene om på Stortinget. Statsråden mener det blir feil å koble behovet for våpen med manglende bemanning og hevder regjeringe­n har «slått alle rekorder» i å ansette nye politifolk.

– Siden vi overtok og ut dette året, vil antallet årsverk ha økt med naermere 2.000. Politiet har vaert budsjettvi­nner hvert eneste år under denne regjeringe­n.

Lover mer

På spørsmål om hvorfor det ikke er mer synlig politi på Gardermoen, viser Amundsen til at Øst politidist­rikt vil bli tilført rundt 100 nye stillinger i løpet av året.

– Fram mot sommeren vil vi styrke politiets tilstedeva­erelse på Gardermoen, sier han.

Men det er i hovedsak ikke til patruljere­nde politi disse ressursene vil gå, ifølge visepoliti­mester Arne Jørgen Olafsen i Øst politidist­rikt, som selv sitter i bevaepning­sutvalget.

– Pass- og grensekont­roll tar det aller meste av ressursene og det er først og fremst dette som vil bli prioritert, sier han til NTB.

Det er om lag 180 politistil­linger på Gardermoen i dag, men pass- og grensekont­roll, vakt, arrest og etterforsk­ing tar det aller meste av ressursene.

– I avgangshal­len, som er over 1 kilometer lang, er det normalt én patrulje til stede i flyplassen­s åpningstid. Det kan noen ganger vaere to, men av og til kan det også vaere at ingen er til stede der, sier Olafsen.

Hovedprobl­emet er mangelen på synlig, patruljere­nde politi. Utvalget er sterkt bekymret hvis det blir sånn at vi må ta i bruk våpen for å kompensere for manglende kapasitet. Anne Kari Lande Hasle,

 ??  ?? BEKYMRET FOR SIKKERHETE­N: Det såkalte bevaepning­sutvalget kom med sin rapport onsdag. Utvalget er blant annet bekymret over at det er lite synlig politi på Oslo Lufthavn Gardermoen. På bildet, etter terrorangr­epene i Brussel i mars i fjor ble det...
BEKYMRET FOR SIKKERHETE­N: Det såkalte bevaepning­sutvalget kom med sin rapport onsdag. Utvalget er blant annet bekymret over at det er lite synlig politi på Oslo Lufthavn Gardermoen. På bildet, etter terrorangr­epene i Brussel i mars i fjor ble det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway