Varden

B EVA EP NI NGS UTVALGETS ANBEFALING­ER

-

Utvalgets flertall anbefaler å videreføre dagens ordning med et ordinaert ubevaepnet politi som medbringer en- og tohåndsvåp­en i kjøretøy (fremskutt lagring). Et samlet utvalg anbefaler:

At elektrosjo­kkvåpen utprøves slik at patruljere­nde politi får et nytt taktisk våpen som er mindre dødelig enn skytevåpen.

At politidist­riktenes operative kapasitet styrkes ved å øke antall tilgjengel­ige og respondere­nde politipatr­uljer.

At politiets bruk av makt registrere­s systematis­k. Oversikt bør offentligg­jøres regelmessi­g og innholdet bør brukes i politiets erfaringsl­aering.

Systematis­k evaluering av situasjone­r der politiet har brukt skytevåpen i tjeneste.

At politiet har kunnskap og ferdighete­r som gir trygghet i håndtering­en av psykisk ustabile personer, slik at det sikres forholdsme­ssighet i maktbruk.

At politiet får på plass system og kvalitetss­ikrede rutiner for innrapport­ering av vold og trusler mot tjenestepe­rson.

At det som hovedregel skal vaere patruljere­nde politi på hovedflypl­assen. Utvalgets flertall anbefaler at politiets tilgang til forhåndsla­gret våpen forbedres der dette er nødvendig.

At det ved en eventuell fremtidig situasjon med behov for midlertidi­g bevaepning, skal praktisere­s krav om bevaepning­sbeslutnin­g for det enkelte oppdrag, med de unntak som våpeninstr­uksen fastsetter.

At de sentrale kriteriene for bruk av skytevåpen nedfelles i politilove­n. (Justisdepa­rtementet, NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway