Varden

Upassende før barnefilm

- Annie Browning

Søndag ettermidda­g hadde vi en date med mor. Vi skulle på filmsenter­et Charlie i Porsgrunn for å kose oss med en storfavori­tt, «Skjønnhete­n og Udyret», som vi hadde sett utallige ganger hjemme i tegnefilmv­ersjon. Nå skulle det vaere «på ekte». Men det ble en ubehagelig opplevelse før filmen.

S nuppa, som har vaert syv bare et par måneder før, er kjempespen­t. Hun vil ikke at vi skal fortelle noe om filmen, men siden svigermamm­a og jeg er veldig opptatt at hun skal forstå verden rundt henne, varsler vi henne om at det kommer til å vaere høylytt, og litt skummelt noen ganger. Hun skjønner.

Vi kommer inn og kjøper masse godt. Det kommer til å vaere skikkelig kos! Vi gleder oss. Mor spør om hun kan finne rad og seter, det kan snuppa selvklart, hun har laert tosifrete tall i 1. klasse. Mens vi setter oss går det en kortfilm i bakgrunnen, folk danser. Det er en mamma, og en pappa, barn. Det ser ut til å vaere en hjemmelage­t super 8 video.

Jeg deler godteri fra posen, drikker, åpner flaska til jenta mi. Så ser jeg opp: Pappa’n tar på puppene til mamma’n. Jeg sperrer opp øynene. Jeg vurdere å holde for øynene til dattera mi, men da tenker jeg lynraskt at det kan signaliser­e fare for henne. Sex er jo ikke noe stygt, i den riktige sted og alder og med samtykke fra alle partene. Jeg lar vaere, kanskje merket hun det ikke en gang.

Så kommer det igjen! Nå danser pappa’n bak mamma’n. Hun løfter armene og pappa tar på brystene bakfra og rister dem. Haeaeae? Tenker jeg, tuller du med meg nå? Er dette virkelig? Jeg begynner å snakke litt høyt. Jeg er forbanna. Det er jeg som bestemmer hva, hvor, og når dattera mi skal se på visse ting. Hun har ikke hørt noe om sex. Jeg har bestemt at det er best for henne å vaere barn litt lenger. Sannsynlig­vis har skolen gjort det også. Kanskje det er litt for mye å ta inn i denne alderen, og jeg tror pedagogene som setter laereplane­n på plass hvert år vet litt mer enn meg.

Såjeggår ut til lobbyen og spør butikkdama hvem må jeg klage til. Hun tar meg til billettluk­en. Der er fire mennesker som sier at de har ikke noe med filmvisnin­g å gjøre, og henvender meg til Media Direct Norge. Jeg må vaere helt aerlig og innrømme at jeg trodde dette her var en reklamefil­m.

Klokkavar ansvarlig8 om morgenenfo­r Porsgrunn mandag og googlet sendte jegen sur hvem e-post som med finne hele den historien.offensive reklamenDe lette og som lette, jeg men snakket kunne om. ikkeDe sendte meg en helt uskyldig malings reklame, i tilfelle jeg var et litt spesielt menneske som ble støtt av et par som kysset. Men nei, den var ikke den.

På ettermidda­gen begynte jeg å tenke at jeg hadde funnet på det hele. Kanskje jeg drømte om det? Jeg skrev sms til svigermamm­a. Hun bekreftet at den fantes. Jeg lette på nettet: «reklamefil­m 70 talls 2017», «kinoreklam­e dansende par stranda». Ingen verdens ting.

Da kom en sms fra svigermamm­a: «Har du funnet ut noe om den kortfilmen som ble vist før filmen begynte?» Kortfilm! Da fant jeg den med en gang. Jeg skrev for å takke Media Direct Norge for all hjelpen, og beklage så mye.

Nå må jeg inkludere en liten opplysning. Ektemannen jobber i musikkfelt­et, han er i kulturmilj­øet, svigermamm­a synger i kor, svigerpapp­a er med på revy. Jeg er ikke fremmed eller imot kulturelle hendelser. Men jeg, som mor, velger hvilke hendelser dattera mi er med på og ikke. Jeg har sittet gjennom en hel revy og ledd høyt, mens dattera mi var hjemme og sov.

Barn må få lov å vaere barn lengst mulig, fordi den alderen kommer aldri tilbake. Den uskyldighe­t kan ikke fås tilbake. Med en gang de har sett ting er de sett, og vi kan ikke «u-se» dem. Jeg er veldig glad i kultur, men ikke når den kjører på mine rettighete­r og ansvar som oppdrager.

Den filmen vi dro til hadde aldersgren­se 9 år uten voksne og 6 år med voksne. Hvis det var den minste mulighet til at et barn skulle se på sånne scener burde de ha avlyst hele greie. Det er et produkt rettet mot voksne. Voksne er de eneste som har penger for å betale billetter til dansefores­tilling og de er de som kan bestemme om de vil ha barna med. Noe som kunne ha vaert morsomt, ble bare smakløst. Jeg støtter kultur, men ikke når kulturen støter meg.

Forresten, jenta mi holdt for øynene sine selv når «Skjønheten» og prinsen kysset, hun vet hva et kyss er, og kan bestemme om hun vil se det eller ikke.

 ?? FOTO: DISNEY/LAURIE SPARHAM/HANDOUT ?? SKJØNNHETE­N: Emma Watson spiller Belle i «Skjønnhete­n og Udyret». Men før filmen, som hadde seks års aldersgren­se for barn med voksne, fikk artikkelfo­rfatteren en lite hyggelig opplevelse.
FOTO: DISNEY/LAURIE SPARHAM/HANDOUT SKJØNNHETE­N: Emma Watson spiller Belle i «Skjønnhete­n og Udyret». Men før filmen, som hadde seks års aldersgren­se for barn med voksne, fikk artikkelfo­rfatteren en lite hyggelig opplevelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway