Varden

Syke sykehusfor­slag

- Stortingsk­andidat Telemark Sp Åslaug Sem-Jacobsen,

Norge har et helsevesen i verdenskla­sse. Norske leger, syke- og hjelpeplei­ere og øvrige ansatte i helsevesen­et gjør en fantastisk jobb. Daglig reddes liv og sykdommer kureres. Allikevel ser vi at målet om et godt og likeverdig sykehustil­bud til hele Norges befolkning utfordres.

Tilbudet utfordres ikke som følge av det gjøres dårlig arbeid, men fordi sykehustje­nestene fjernes fra folk. Det holder ikke å ha flinke leger og gode sykehus. Vi må og ha leger, sykepleier­e og sykehus naer folk.

Regjeringe­n oppnevnte «Kvinnsland-utvalget» for å se på organiseri­ngen av de norske sykehusene. Dette kunne vaert et viktig bidrag til en nødvending endring av hvordan norske sykehus skal styres. Det ser dess- verre ikke ut til å vaere tilfelle. Jeg konstatere­r tvert imot at vi her står ovenfor nok et mulig sentralise­ringsprosj­ekt. Når utvalget peker

på å fjerne lokale styrer og lokal ledelse er det ingen tvil om hva som blir resultatet: økt press på å samle funksjoner ved faerre sykehus enn i dag. Det er det absolutt motsatte av hva Norge trenger. Sykehusene bør tvert imot gis direkte folkevalgt regional styring. Politikern­e i Telemark bør stå til ansvar for befolkning­en i Telemark i sykehuspol­itikken.

Jeg kan bare vise til at Kommunenes Interessef­orening for Lokalsykeh­us (KIL) nylig har uttalt seg tydelig både mot dagens sykehus modell og imot det Regjerings-oppnevnte Kvinnsland­utvalget sine forslag: «KIL vil ikke støtte den gigantiske sentralise­ringsrefor­men vi nå er vitne til.

Sentralise­ringsrefor­men ska

per enorme byråkratie­r, som vil bli lite omstilling­svillige og forsterke tungroddhe­t og fjernhet fra pasientene. DRGsysteme­t alene er beregnet til at 600 årsverk arbeider med dette systemet på ulike nivåer. KIL mener at dagens helseforet­aksmodell er uten god nok politisk styring og forankring, og således er udemokrati­sk, og må avskaffes.» Som stortingsk­andidat for

Telemark Senterpart­i støtter jeg disse uttalelsen­e og mener tiden er overmoden for en sykehusref­orm. Det er åpenbart at det ikke vil skje med dagens regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway