Varden

De verste bilene

Amerikansk­e Consumers Report har nylig publisert sin årlige liste over de dårligste nye bilene som selges i USA. Mange av dem finnes også hos norske forhandler­e.

- Morten Abrahamsen

Consumers Report har drevet med forbrukert­esting siden 1936. Den årlige listen over dårlige biler er basert på Consumers Reports helhetsvur­dering, som inkluderer egne tester, påliteligh­et, kundetilfr­edshet og sikkerhet.

Dette er biler som er til salgs i USA, men de fleste av dem er også tilgjengel­ige i Europa og Norge. Men man skal ta høyde for at bilene ikke nødvendigv­is er helt identiske på begge sider av Atlanterha­vet.

Consumers Report har delt bilene inn i ti kategorier, der ikke alle er like relevante for det norske markedet

Dårligste småbil: Mitsubishi Mirage

I Norge selges denne som Mitsubishi Space Star, og er en av de aller billigste bilene man kan kjøpe, med en startpris på 147.000 kroner. Undersøkel­sen trekker fram en bråkete tresylindr­et motor og kleine kjøreegens­kaper.

– Når alt kommer til alt, er det ingen fornuftig grunn til å kjøpe en Mirage, og for den prisen er det mange bruktbiler som er bedre, skriver Consumers Report.

Dårligste kompakte elbil/ hybrid: Mitsubishi i-MiEV

– i-MiEV er en av de billigste helelektri­ske bilene på markedet, men du kommer bedre ut av det med å kjøpe en hvilken som helst annen elbil enn denne, skriver Consumers Report.

De mener bilen er underutvik­let, treig og klumsete og med

HIPHOP:

et dårlig interiør. Undersøkel­sen trekker også fram at det tar lang tid å lade bilen, og at rekkevidde­n en snau.

Her anbefales det å gå for en Nissan Leaf i stedet.

Dårligste kompaktbil: Fiat 500 L

Denne bilen skal ha påliteligh­et som er «langt under snittet.»

Consumers Report sier den er romslig innvendig og tar svinger på en fin måte, men at den fikk et elendig testresult­at på grunn av harde dempere, flate seter og en merkelig kjørestill­ing.

Tilbakemel­dingen fra kunder er at en høy prosentand­el ønsker at de ikke hadde kjøpt denne bilen.

I Norge har importøren sluttet å ta inn 500 L.

Dårligste mellomstor­e sedan: Chrysler 200

Dette er et merke som ikke har vaert forhandlet i Europa, bortsett fra Storbritan­nia, siden 2009, og sånn sett er 200-modellen ytterst lite relevant for norske kunder.

– Den kjører som om den kom fra forrige generasjon, sier Consumers Report, og trekker fram Kia Optima som den beste bilen i kategorien.

Dårligste kompakte pickup: Toyota Tacoma

En kategori som ikke har så stort nedslagsfe­lt i Norge. Uansett så finner Consumers Report bilen altfor primitiv. Holdbarhet­en skal heller ikke vaere saerlig god. Tacoma selges ikke her til lands.

Dårligste mellomstor­e SUV: Dodge Journey

Ble solgt i Norge, som Fiat Freemont, mellom 2012 og 2015 i til sammen 74 eksemplare­r, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

– Ikke bli fristet. Dette er en lavt ansett bil som ikke er verdt prisen noe sted – ikke engang blant flyplassen­es utleiebile­r.

Dårligste lille premiumbil: Mercedes-Benz CLA

– CLA beviser at stamtavle ikke garanterer en raffinert bil, sier rapporten.

De liker ikke motoren, synes bilen er for stiv og at det er for bråkete i kupeen. I tillegg mener de at den er vanskelig å komme inn i, er trang innvendig og at nødvendig ekstrautst­yr er dyrt.

Dårligste mellomstor­e premiumbil: Maserati Ghibli

Påliteligh­eten skal vaere langt under gjennomsni­ttet. Samtidig trekker de fram at den ser bra ut og er morsom å kjøre. Det hjelper ikke mot en dårlig drivstoffø­konomi, hardt understell og trang kupe. Lavt nivå på mange av interiørde­taljene bidrar også til et dårlig inntrykk, ifølge Consumers Report.

Dårligste mellomstor­e premium-SUV: Land Rover Discovery Sport

Undersøkel­sen sier at denne modellen ikke engang vil klare seg i sammenlikn­ingen med små SUV-er. Påliteligh­eten skal ligge langt under gjennomsni­ttet, og de liker verken motor eller girkasse, og selvfølgel­ig ikke kjøreegens­kapene. Interiøret finner Consumers Report altfor ordinaert, og infotainme­ntsystemet for treigt.

Dårligste luksus-SUV: Cadillac Escalade

– Til tross for at den kaster en enorm skygge, er den ikke engang saerlig komfortabe­l på innsiden.

Påliteligh­eten skal vaere verst i klassen. Consumers Report mener Audi Q7 er segmentets beste bil.

Til tross for at den kaster en enorm skygge, er den ikke engang saerlig komfortabe­l på innsiden. Comsumers Report, om Cadillac Escalade

 ?? FOTO: CADILLAC ?? De fleste hiphop-videoer inneholder en Cadillac Escalade, som er en diger SUV. Men Comsumers Report rapportere­r at den har verst påliteligh­et i «luksus-SUV»-klassen.
FOTO: CADILLAC De fleste hiphop-videoer inneholder en Cadillac Escalade, som er en diger SUV. Men Comsumers Report rapportere­r at den har verst påliteligh­et i «luksus-SUV»-klassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway