Varden

Highasakit­egitarist går solo

I et mausoleum debuterer Kristoffer Lo fra Highasakit­e med tuba, gitar og flugabone.

-

– Jeg har en lei tendens til å finne rare steder, sier Kristoffer Loogserrun­dtsegienen­orm, mørk sal der sparsomt lys avslører nakne kropper som vrir seg i freskenes motiver. Så prøver han tubaen, og faller i staver over hvor mange sekunder romklangen i Emanuel Vigelands mausoleum varer.

– Jeg er vant til å skape klangen selv med effektpeda­l, nå er det rommet selv som sørger for det, sier Kristoffer Lo om kveldens konsert, som vil bli både tatt opp og filmet. Lo er mest kjent som gitarist i Highasakit­e, mens de mer spesielt interesser­te har ørene åpne for det han gjør som jazztubais­t. Det er med tubaen han holdt minikonser­t som 12-åring i klokketårn­et på Røros kirke, spilt på do på skolen i Ski, og laget plater på fyrtårn og et gammelt fransk slott.

Asken over døren

Nå debuterer han med flugabone, gitar og den obligatori­ske tubaen i et mausoleum – med Emanuel Vigeland som den 31. publikumme­ren. Naermere bestemt asken hans, som hviler i en urne over den lave bronsedøre­n inne i salen.

– Med «rare» mener jeg ukonvensjo­nelle steder, forklarer Kristoffer Lo. Muligens noe unødvendig, der han sitter i dagens backstage, som er naborommet som Emanuel Vigeland brukte som atelier, og huser store skisser, malerier og gipsorigin­alen til statuen Jomfruen og enhjørning­en.

Motsats til Highasakit­e

Nå er Los musikk også ukonvensjo­nell, der han entrer både studioer og konsertsal­er og lar det som spilles bli til underveis.

Han slapp nylig sitt tredje soloalbum «Anhedonia», gresk for manglende evne til å oppleve gleden i ting som vanligvis er givende. Selv finner jazztubais­ten glede i livemusikk av denne typen, der han lar det som skjer, skje og ikke er så nøye.

– Det er motsatsen til Highasakit­e, hvor det er en plan for alt, et mål for alt. Mitt mål er å skape noe der og da, sier Lo, som sier han får like stort kick av å spille for 28 publikumme­re i Emanuel Vigelands museum som å opptre foran 9.000 Highasakit­e-fans i Oslo Spektrum – som han gjorde uken før. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FLUGABONE: Kristoffer Lo, kjent fra Highasakit­e, før konserten i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo - med tubaen sin.
FOTO: NTB SCANPIX FLUGABONE: Kristoffer Lo, kjent fra Highasakit­e, før konserten i Emanuel Vigelands mausoleum i Oslo - med tubaen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway