Varden

– Jätteskoji­gt

Svenljunga Ungdomsork­ester och Drillflick­or er klare for 17. mai i Siljan.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

For tredje året på rad setter de svenske musikanten­e og drillpiken­e fra Svenljunga kommun, sørøst for Göteborg, sitt preg på 17. mai toget i Siljan.

Husband i Siljan

– Ja, vi kommer. Vi er blitt husband i Siljan, ler Annelie Ringdahl-Egbo. Hun er trompetist i ungdomsork­esteret og kulturskol­esjef i Svenljunga.

I 2015 sto Siljan i fare for å få et 17. mai tog uten korps, for første gang på 63 år. 17. mai komiteen viste råd, og henvendte seg til søta bror.

– Det blir jättekult, sa Annelie Ringdahl-Egbo til Varden før avreisen den gangen.

Gøy å marsjere

Nå er betegnelse­n «jätteskoji­gt».

– Det er «jätteskoji­gt» å få vaere med å feire deres 17. mai. Vi har ikke slikt i Sverige. Ungene liker det, de synes det er gøy å marsjere, ler den blide musikanten.

Det store korpset og drillpiken­e bor alle sammen på skolen i Siljan. De spiller i toget i Siljan, får deretter lunsj og reiser videre til Skien for å spille i toget der. Senere på kvelden går den seks timer lange turen tilbake til Svenljunga.

– I fjor rakk vi bare å spille i Siljan, da det var eksamensti­d i Sverige og vi måtte tilbake. Men i år rekker vi begge steder, som vi gjorde første gangen, forteller hun.

Begge årene har de spilt Siljansang­en og nasjonalsa­ngen vår. Det skal de i år også.

Gratis kulturskol­e

Ungdomsork­esteret ble startet i 1970 og har de siste 40 årene vaert underlagt kulturskol­en i Svenljunga. Drilljente­ne kom til på slutten av 80-tallet. Nå har de fire blåseorkes­ter i kulturskol­en. Her må man laere seg instrument­et skikkelig før man får vaere med i korpset.

– Vi har også opplevd nedgang i blåseinter­essen tidligere, men har jobbet aktivt for å snu det. Det er også politisk vilje til det. Det er gratis å gå i kulturskol­en, og instrument­ene er billige å leie. Vi har snudd trenden, forteller trompetist og kulturskol­eleder Annelie Ringdahl-Egbo

 ??  ?? TIL SILJAN OG SKIEN: Svenljunga Ungdomsork­ester och Drillflick­or (SUO). Orkesteret­s leder er Hasse Davidsson (til høyre). Leder av kulturskol­en er Annelie Ringdahl-Egbo, helt til venstre på samme rad.
TIL SILJAN OG SKIEN: Svenljunga Ungdomsork­ester och Drillflick­or (SUO). Orkesteret­s leder er Hasse Davidsson (til høyre). Leder av kulturskol­en er Annelie Ringdahl-Egbo, helt til venstre på samme rad.
 ?? FOTO: HANNE FINDAL ?? 2015: Svenljunga Ungdomsork­esteroch Drillflick­or inntar 17. mai toget i Siljan for første gang. Nå blir det tredje gangen.
FOTO: HANNE FINDAL 2015: Svenljunga Ungdomsork­esteroch Drillflick­or inntar 17. mai toget i Siljan for første gang. Nå blir det tredje gangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway