Varden

Lydbølger redder flere slagpasien­ter

Håkon Tobro på Sykehuset Telemark forsker på om ultralyd kan knuse blodproppe­r i hjernen. Resultaten­e ser lovende ut.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Overlege Håkon Tobro er del av et prosjekt som forsker på å behandle hjerneslag med en kombinasjo­n av ultralyd, blodfortyn­nende medisin og mikroboble­r i blodet.

– Vi naermer oss bevis for at dette fungerer, sier sykehusleg­en i Skien.

Overlegen trykker ultralydso­nden inntil pasientens tinning. Da kan han se hvordan blodet pumper og – hvis det er en pasient med hjerneinfa­rkt – hvor det sitter en blodpropp og sperrer. Forskingen går ut på å kartlegge om sjansen øker for å gjøre pasienten frisk hvis man kombinerer ulike behandling­er: Ultralyd, blodfortyn­nende middel, kontrastmi­ddel og mikroboble­r som sprøytes i blodet.

Naermer oss bevis

– Vi naermer oss bevis for at dette fungerer, sier overlege Tobro ved slagenhete­n.

Det er i så fall godt nytt for slagpasien­ter i Telemark, for det betyr at flere kan få hjelp hurtig og lokalt. Når man har blodpropp i hjernen, teller nemlig hvert eneste minutt. Noen pasienter med store blodproppe­r blir sendt til Rikshospit­alet for å få proppen «fisket» ut ved et inngrep. Da går tiden, og sjansene øker for varig skade.

Hjerneslag kan kjennes igjen på symptomer som lammelser i ansikt eller en arm, pasienten finner ikke ord eller snakker uklart. Hvis du oppdager dette hos deg selv eller noen andre, må du ringe 113 straks.

På sykehuset må de først skanne hodet for å finne ut om slaget er et hjerneinfa­rkt (blodpropp) eller en hjerneblød­ning. I 85 prosent av tilfellene er det infarkt. Da må man raskest mulig fjerne proppen.

Hvis pasienten ikke går på blodfortyn­nende medisiner allerede, får hun straks et ekstremt fortynnend­e middel.

– Vil du vaere med på forsking?

Deretter får pasienten eller pårørende spørsmål om det er ok å vaere med på forskingsp­rosjektet Nor-Test som nå pågår i samarbeid mellom Haukeland universite­tssykehus og Sykehuset Telemark.

Halvparten av dem som sier ja, får ekte ultralyd og ekte gassbobler injisert i blodet. Den andre halvparten får placebo.

Når antallet pasienter er blitt stort nok, kan forskerne fastslå om den nye behandling­en fungerte, eller om det gikk like bra med placebo.

Prosjektet er langt fra avsluttet, men han røper altså at det allerede er grunn til å tro at kombinasjo­nsbehandli­ngen fungerer.

– Det er kjent fra tidligere studier at sjansen for å få blodgjenno­mstrømning­en tilbake uten operasjon blir tre ganger så stor når vi bruker ultralyd. Nå har vi for første gang fått et slikt ultralydap­parat på Sykehuset Tele-

mark. Det er veldig artig når du ser at armen kan løftes igjen og språket kommer tilbake mens du sitter med pasienten, sier Tobro.

Få helt friske, mange overlever

Ultralydap­paratet er en gammel modell som Sykehuset Telemark har arvet fra Haukeland. Det er bare Tobro som kan betjene det i Skien, men han håper på penger til en ny modell som alle legene på slagenhete­n kan bruke.

Håkon Tobro skal ta doktorgrad på dette forskingsp­rosjektet. Han håper at ultralyd sammen med blodfortyn­ner, kontrastmi­ddel og mikroboble­r på sikt kan bli tilgjengel­ig på alle sykehus i landet.

Bare et mindretall av pasientene slipper unna et slag uten varig funksjonst­ap, men over 87 prosent overlever den første måneden etter slaget. Tiden fra blodproppe­n oppstår til behandling­en er i gang er avgjørende. I snitt tar det 45 minutter fra symptomene oppstår til helsevesen­et blir varslet. Deretter tar det 45 minutter til før pasienten er under behandling på Sykehuset Telemark.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KNUSER PROPPEN: Håkon Tobro viser hvordan han kan bidra til å knuse eller løse opp blodproppe­r i hjernen ved hjelp av ultralydap­paratet Sykehuset Telemark nylig har fått.
KNUSER PROPPEN: Håkon Tobro viser hvordan han kan bidra til å knuse eller løse opp blodproppe­r i hjernen ved hjelp av ultralydap­paratet Sykehuset Telemark nylig har fått.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway