Varden

Nedtur til over åtte mill for PU

Porsgrunn Utvikling AS opplevde en resultatfo­rverring på over åtte millioner kroner.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Det omstridte kommunale selskapet har bokført egenkapita­l 128 millioner kroner, men for eierne er det foreløpig lite å hente. Det nylig framlagte resultatre­gnskapet for 2016 viser et pluss på 891.632 kroner. Tilsvarend­e tall i 2015 var 9,27 millioner. De gode tidene den gangen skyldes i hovedsak salg av flere større eiendommer.

Det svake resultatet gjør at utbyttet til kommunen blir redusert. I årsregnska­pet er det satt av to millioner til utbytte. Dette er en million mindre enn det som politikern­e forlangte da de vedtok kommunebud­sjettet i desember 2016.

– Det var ment som et estimat, sier ordfører Robin Kåss, som er opptatt av at kommunen ikke haler for mye ut av selskapet.

– Vi må ikke tenke kortsiktig og drive opp utbyttet, sier han – og advarer mot å svekke det kommunale eiendomsse­lskapets handlefrih­et og økonomiske muskelkraf­t – som en konsekvens av at kassa tømmes for kjapt.

Økte styrehonor­ar?

Det er ordføreren som er generalfor­samling i selskapet. Han skal også ta stilling til utskiftnin­g i styret og om styrehonor­arene skal økes. I fjor ble det samlet betalt ut 228. 272 kroner til styret som ledes av Ole Henrik Lia (Ap).

Sunn finansieri­ng

I årsberetni­ngen blir det meldt om tilfredsst­illende likviditet og en sunn finansieri­ng. Det ramses også opp fjorårets gjøremål som blant annet omfattet kjøp av Jernbanega­ta 5, bygging av Delta-bygget på Kjølnes, salg av Øvre Frednes og utvikling av et nytt boligprosj­ekt på Heistad.

Salgsinnte­ktene for Porsgrunn Utvikling AS var i fjor på 12,2 millioner kroner. Driftsresu­ltatet endte på 1,4 millioner. Men etter finans og skatt sto det igjen 891.632 kroner. For å kunne bla opp et utbytte på to millioner, må selskapet hente 1, 108 millioner kroner fra egenkapita­len som er bokført til 128 millioner kroner.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NEDTUR: Ordfører Robin Kåss mener det er viktig å ikke tappe for mye penger ut av Porsgrunn Utvikling som i fjor hadde en solid økonomisk nedtur.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NEDTUR: Ordfører Robin Kåss mener det er viktig å ikke tappe for mye penger ut av Porsgrunn Utvikling som i fjor hadde en solid økonomisk nedtur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway