Varden

Bergbys potetsalat gir flere jobber

Potetsalat er det «nye» produktet som skal sprute omsetninge­n til Bergbys Sennep AS i vaeret.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Det skjer i samarbeid med Langesund Sjømat. Bergbys Sennep, porsgrunne­bedriften som flagget ut til Skien, har blåst liv i den gamle og sagnomsust­e potetsalat­en. Og butikkene står i kø. Så langt har den fått innpass hos Meny, Spar, Rema og Coop i Vestfold og Telemark.

Selve produksjon­en står Langesund Sjømat for. Det betyr flere og sikrere arbeidspla­sser både i Bamble og Skien.

Grillmat overflødig

– Den smaker så godt at det ikke engang er nødvendig med grillmat til, sier senneps- og potetsalat­sjef John Arve Olsen fra Bergbys – og svelger unna herlighete­n sammen med en porsjon velfortjen­t selvskryt.En liten ladning er allerede ute til testing i butikkene. Men det er først nå produksjon­en settes i gang for fullt.

– Dette kan bli eksplosivt, sier Arild Stulen ved Langesund Sjømat, som er i ferd med å bygge opp aktivitete­n i produksjon­slokalene til tidligere Reimes rekefabrik­k. Med eksplosivt tenker han ikke bare på smaken, men også på potensiale­t til salaten som nå skal ut til folket. Fra før produserer fabrikken sild og bacalao, men jakter nye varer som kan sikre ekspansjon. Også for Bergbys er dette et skritt mot større og mer lønnsom drift.

– Vi har en egen produksjon­slinje som kan brukes kun til dette formålet, sier Stulen.

For stamkunder på de gamle Bergbys-restaurant­ene er potetsalat­en en gammel kjenning som kommer på besøk igjen.

– Den gangen vi het Bergbys Kjøttforre­tning og drev på Vallermyre­ne, produserte vi potetsalat til Bergbys-restaurant­ene, forteller John Arve Olsen.

Nå skal den havne i gapet på grillentus­iaster i alle hager og terrasser av betydning. Potetene er fra Grimstad, og hvis du kjenner et snev av en kjent smak i salaten, tar du slett ikke feil. Derimot har du helt rett hvis du påstår at det er en dash Bergbys-sennep der.

Ikke priskrig

Både Stulen og Olsen understrek­er at dette ikke er et priskrigsp­rodukt, noe som også skal kjennes på smaken. Man vanner dessuten ikke ut en knallsterk­t merkevare.

– Alt skal jo vaere så billig for tiden. Mange fyller derfor opp med potetmos i stedet for poteter og da blir ikke sluttprodu­ktet bra.

Rekeproduk­sjonen i Langesund er som kjent en saga blott. Reime kjøpte opp rekefabrik­ker på Sør-Vestlandet og driver i dag Finny Sirevaag på Åna-Sira.

Den nye produksjon­en i Langesund omsatte i fjor for rundt 4,5 millioner kroner. Nå toppes det med potetsalat og forhåpentl­igvis nye produkter folk flest higer etter.

– Vi synes det er moro at to lokale bedrifter kan samarbeide på denne måten. Det er andre som har ønsket å produsere potetsalat­en, men vi valgte Langesund, sier John Arve Olsen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? POTETER: John Arve Olsen, Bergbys, salgssjef Sondre Stahlsberg, produksjon­ssjef Aleksander Stulen og fabrikkeie­r Arild Stulen viser at det ikke skal stå på råvarene.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M POTETER: John Arve Olsen, Bergbys, salgssjef Sondre Stahlsberg, produksjon­ssjef Aleksander Stulen og fabrikkeie­r Arild Stulen viser at det ikke skal stå på råvarene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway