Varden

Lysere tider for norskøkono­mi

Ledigheten vil falle, økonomien er i bedring og regjeringe­n bruker mindre oljepenger enn anslått. Likevel er ikke Ap imponert. Lav jobbvekst bekymrer.

- OSLO Mats Rønning, NTB og Kristian Skårdalsmo, NTB

– Det er ingen tvil om at valgkampen har begynt for lengst. Jeg skulle ønske at Arbeiderpa­rtiet tok realiteten­e mer innover seg og faktisk ser lyspunkten­e framfor å svartmale, sier arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) til NTB.

I revidert nasjonalbu­dsjett anslår regjeringe­n at ledigheten vil ligge på 4,3 prosent og falle videre til 4,1 prosent neste år. Den registrert­e ledigheten anslås til 2,8 prosent i år og 2,7 prosent neste år.

Sysselsett­ing

Hovedprobl­emet i norsk økonomi nå er svak jobbvekst, mener Ap. En sysselsett­ingsvekst på 0,6 prosent i år er ikke tilstrekke­lig når befolkning­sveksten er høyere, mener finanspoli­tisk talskvinne Marianne Marthinsen.

– Vi tar imot alle tegn til bedring i norsk økonomi med åpne armer. Men det som bekymrer oss, er at sysselsett­ingsandele­n fortsetter å falle. Årsaken til at ledigheten faller er ikke at flere finner seg en ny jobb, men snarere at de trekker seg helt ut av arbeidsmar­kedet.

Mørke skyer

Hoveddelen av fallet i sysselsett­ing skjedde før regjeringe­n tiltrådte, poengterer arbeidsmin­isteren. Hun mener det er historielø­st av Ap å anklage regjeringe­n for dette.

– Halvparten av fallet skyldes vekst i den eldre befolkning­en og økt innvandrin­g. Men vi er jo opptatt av å få opp sysselsett­ingsandele­n, medgir hun.

Generelt peker alle prognoser nå i riktig retning, ifølge Hauglie. Veksten i bruttonasj­onalproduk­tet i Fastlands-Norge ventes å ligge på 1,6 prosent i år og øke kraftig til 2,4 prosent neste år.

– Vi ser at det lysner på arbeidsmar­kedet og at optimismen stiger i naeringsli­vet. Men fortsatt er det en del mørke skyer som vi må ta hensyn til, sier hun.

Faerre oljekroner

finanspoli­tisk talsperson Hans Olav Syversen. Økt laerlingti­l-skudd er et grep KrF etterlyser.

Gründere

Venstres Terje Breivik er saerlig tilfreds med gründerpak­ken, som blant annet omfatter en skattefrad­ragsordnin­g for investerin­ger i oppstartsb­edrifter.

– Den såkalte gründerska­tten gir store skattekutt til rike investorer, innvender SVs Snorre Valen. Han mener budsjettfo­rslaget gir mer til den økonomiske eliten.

Senterpart­iet anklager på sin side regjeringe­n for å fortsette «byråkratis­erings- og sentrali-seringslin­jen».

– Dette var regjeringe­ns siste sjanse til å rette opp noen av de verste utslagene. Det gjør de ikke, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og viser blant annet til at Lånekassen­s kontorer i Tromsø og Bergen legges ned. Regjeringe­n legger opp til å bruke 4,7 milliarder faerre oljekroner i år enn tidligere anslått. I alt er det snakk om 220,9 milliarder kroner eller 2,9 prosent av fondets verdi.

– Dette er en teknisk innkasseri­ng som først og fremst skyldes at utgiftene til folketrygd­en reduseres med 5,5 milliarder, sier Marthinsen.

Reaksjonen­e fra regjeringe­ns samarbeids­partier Venstre og KrF er i hovedsak positive. Dermed ligger det an til langt enklere forhandlin­gsrunder om revidert enn hva tilfellet var med statsbudsj­ettet i fjor høst. Men også KrF etterlyser tiltak for å få flere i jobb.

– Ledigheten har falt de siste månedene, men andelen av befolkning­en som er i arbeid er den laveste på 20 år, framholder

 ??  ?? REVIDERT NASJONALBU­DSJETT: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) på vei inn
REVIDERT NASJONALBU­DSJETT: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) på vei inn
 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? BEKYMRET: Svak jobbvekst bekymrer Arbeiderpa­rtiet og finanspoli­tisk talsperson Marianne Marthinsen.
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX BEKYMRET: Svak jobbvekst bekymrer Arbeiderpa­rtiet og finanspoli­tisk talsperson Marianne Marthinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway