Varden

Ikke la kommunene overta

-

Regjeringe­n vil flytte ansvaret for den offentlige tannhelsen fra fylkeskomm­unene til kommunene. Stort sett alt av høringsins­tanser er negative til dette.

Kjaere stortingsr­epresentan­ter fra Telemark og saerlig Geir Bekkevold fra KrF. Denne våren skal Stortinget behandle proposisjo­n 71L om flytting av den offentlige tannhelset­jenesten fra fylkene til kommune.

Man kan som voksen selvsagt mene mye om kostnadsni­vået ved å gå til tannlegen, men denne saken gjelder ikke prisen friske, voksne pasienter må betale. Denne saken gjelder den offentlige tannhelset­jenesten som yter gratis tilbud til skolebarna opp til 18 år, psykisk utviklings­hemmede over 18 år, eldre, uføre og langtidssy­ke på institusjo­n og under hjemmesyke­pleien. Vi i Den norske tannlegefo­rening liker å kalle dette den norske tannhelsem­odellen. Den har vaert medvirkend­e til en tannhelse i verdenskla­sse, og resultaten­e fortsetter å bli stadig bedre.

Den offentlige tannhelset­jenesten er i dag organisert av fylkeskomm­unene og har ført til stabile, robuste fagmiljøer ute i fylkene med god tannlegede­kning/spesialist­dekning over det ganske land og med en stadig bedring av tannhelsen til ungdommer. Regjeringe­n ønsker forslaget til Stortinget å flytte alt fra fylkene og ned til kommunalt nivå, uavhengig av størrelse på kommunen.

Fra 19 fylker til 350 kommuner. Heretter skal Siljan, Nissedal og Fyresdal og alle de andre kommunene i Telemark måtte knytte til seg tannlege som skal yte gratis tilbud til de forannevnt­e gruppene. Fyresdal har 1.307 innbyggere, hvor mange som har rett til gratis tannlegehj­elp vet jeg ikke. Hvordan kommunen skal løse dette vet jeg heller ikke.

Kan man forsvare dette? Regjeringe­n sier selv at det er en sentral forutsetni­ng for flytting av Den offentlige tannhelset­jenesten fra fylkene til kommunene at regionsref­ormen skaper faerre, men

større og mer robuste kommuner. Kommunesam­menslåinge­r har vaert en av premissene for flyttingen. I Telemark har dette skjedd kun mellom Bø og Sauherad.

Kan man si at forutsetni­ngen ikke er innfridd? Stort sett alt av høringsins­tanser er negative til overflytti­ngen. Det gjelder samtlige arbeidstak­erorganisa­sjoner innenfor feltet som Den norske tannlegefo­rening, Norsk Tannpleier­forening, Fagforbund­et, Delta og Parat. Kommunenes Sentralfor­bund er enstemmige negative. De odontologi­ske fakulteten­e i Norge er negative, saerlig med tanke på å oppretthol­de ett godt faglig tilbud til befolkning­en. Fylkeskomm­unekollegi­et er imot og kun en håndfull av de største kommunene mener de kan klare å ta over ansvaret hvis de får en fullfinans­iering av tjenesten, noe som ikke regjeringe­n har lagt inn.

Kan man si at overflytti­ngen setter på spill den norske tannhelsem­odellen og de gode resultaten­e den har oppnådd? På Stortinget er alle opposisjon­spartier imot denne overflytti­ngen, men mer interessan­t er det at regjeringe­ns støttepart­ier, Venstre og KrF heller ikke ønsker dette.

Venstre vedtok på sitt landsmøte i vår at partiet ønker å: «videreføre et fylkeskomm­unalt/regionalt ansvar for tannhelset­jenesten». KrF er imot og har alltid vaert imot å flytte tannhelset­jenesten ned til kommunene, snarere er det viktig å styrke de nye regionene med oppgaver. Geir Toskedal, kommunalpo­litisk talsmann i KrF har sagt følgende: «Regionrefo­rmen er et saerdeles viktig grep i distriktsp­olitikken. Større regioner enn dagens fylkeskomm­une må få tilført flere oppgaver fra staten, noe som både er en demokratis­ering og en styrking av den regionale utviklerro­llen.»

Kan man håpe på at Venstre og KrF står på det de mener og stopper overflytti­ngen av ansvaret for Den offentlige tannhelset­jenesten til kommunene og lar oppgaven bli på regionsniv­å? Terje Fredriksen Tannlege og leder Telemark tannlegefo­rening

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / SCANPIX ?? STOR MOTSTAND: Regjeringe­ns forslag om å overføre ansvaret for den offentlige tannhelsen til kommunene møter motbør blant mange, blant annet tannlegene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: LISE ÅSERUD / SCANPIX STOR MOTSTAND: Regjeringe­ns forslag om å overføre ansvaret for den offentlige tannhelsen til kommunene møter motbør blant mange, blant annet tannlegene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway