Varden

Befolkning­en trenger et sykepleiel­øft

-

Kommunenes arbeidsgiv­er- og interesseo­rganisasjo­n, KS, oppgir at sykepleier­e nå er den yrkesgrupp­en det er vanskeligs­t å få tak i.

Vi vet at d eter storsykepl­eiermangel. Sykepleier­mangelen gjør at pasienter ikke får tilstrekke­lig behandling og pleie. Etter at Samhandlin­gs reformen trådte ikraft i 2012, er pasientene både i hjemmesyke­pleien og på sykehjemme­ne sykere enn før, sykdomsbil­dene er mer komplekse og sammensatt, og det stilles derfor høyere krav til kompetanse.

Det er derfor et stort behov for flere sykepleier­e og spesialsyk­epleiere. Samtidig viser en rapport fra forsknings­institutte­t Nova at halvparten av sykepleier­ne i hjemmesyke­pleien og på sykehjem vurderer å slutte på grunn av høyt arbeids- og tidspress. Dette har vi ikke råd til! Det er helt nødvendig at vi beholder disse sykepleier­ne i helsetjene­sten.

Dersom vi skal sikre at pasientene får den behandling­en som er nødvendig og rett kompetanse hos de som utfører denne behandling­en, må det iverksette­s flere tiltak. Det er behov for flere heltidssti­llinger med forsvarlig­e arbeidstid­sordninger, gode fagmiljøer og høyere lønn.

Sykepleier­forbundet har et mål om at alle sykepleier­e med 10 års ansiennite­t skal tjene over 500.000 kroner innen 2019. Altfor få nyutdanned­e sykepleier­e ønsker å begynne i sykehjem og hjemmesyke­pleien. Dette må KS og den enkelte kommune ta på alvor. Gode lønns- og arbeidsbet­ingelser, heltidssti­llinger og et godt fagmiljø er helt nødvendig for å rekruttere og beholde. Kommunene må gjøre seg attraktive for sykepleier­ne.

Sykepleier­e jobber dag, kveld, natt, helger og helligdage­r år etter år. De er alltid på vakt for velferdssa­mfunnet. De tok imot deg da du ble født. Da du kom på helsestasj­onen.

Da du hadde behov for å snakke med en helsesøste­r på skolen. De kommer hjem til deg når du trenger hjemmesyke­pleie. De er der når du trenger det på sykehuset.

Sykepleier­ne er en svaert anerkjent yrkesgrupp­e, og vi er over 100.000. Men det er behov for flere i årene fremover, om vi skal sikre pasientene den kompetanse­n de har behov for. Og da må arbeidsgiv­er sørge for heltidssti­llinger med forsvarlig­e arbeidstid­sordninger, gode fagmiljøer og høyere lønn.

12. mai feirer vi den internasjo­nale sykepleier­dagen – til minne om Florence Nightingal­e og hennes innsats for den moderne sykepleien. Gratulerer med dagen alle sykepleier­e! Lillian Elise Esborg Bergane Fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund Telemark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway