Varden

Eks-president risikerer minst ti år i fengsel

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye, som nå baerer fengselskl­aer med fangenumme­r 503, møter i dag i retten i korrupsjon­ssaken som felte henne.

-

Hele Sør-Korea kommer nå til å holde pusten mens rettssaken pågår. Kim Byung-min, kommentato­r og professor i offentlig administra­sjon

Park er den tredje av landets tidligere presidente­r som stilles for retten. Det skjer i samme sal der Chun Doo-hwan, som grep makten i et kupp etter drapet på Parks diktatorfa­r Park Chunghee i 1979, ble dømt til døden i 1996. Straffen ble senere omgjort til livstidsfe­ngsel, før han deretter ble benådet.

Nåvaerende president Moon Jae-in, som vant nyvalget etter avsettelse­n av Park, har slått fast at han ikke vil benåde henne dersom hun blir dømt.

Parks vei fra å vaere landets mektigste person til å sitte bak murene iført fangedrakt, har vaert kort og brutal. Hun var svaert populaer og ble landets første kvinnelige president da hun vant 2012-valget.

– Enorm interesse

Når Park tirsdag møter i sal nummer 417 i domstolen i Seoul, er det første gang hun viser seg offentlig siden hun ble fengslet 31. mars.

Hun må nå svare på tiltalepun­kter om utpressing, bestikkels­e og maktmisbru­k. Hvis hun blir funnet skyldig, risikerer hun fengselsst­raff på minimum ti år, og i verste fall fengsel på livstid.

– Offentligh­etens interesse for rettssaken er enorm. Det er den første rettssaken mot en tidligere president på over to tiår. Det vil bli en milepael et- ter flere måneder med politisk kaos og maktvakuum. Hele landet kommer nå til å holde pusten mens rettssaken pågår, sier Kim Byung-min, politisk kommentato­r og professor i offentlig administra­sjon ved Kyunghee-universite­tet.

Korrupsjon

65 år gamle Park må svare på 18 tiltalepun­kter. Hennes venninne Choi Soon-sil, som fra før har erklaert seg ikke skyldig i anklager om maktmisbru­k og forsøk på bedrageri, skal ha utnyttet sitt vennskap med presidente­n til å presse flere store bedrifter til å «donere» naermere 70 millioner dollar til en stiftelse Choi kontroller­er og som hun skal ha beriket seg på.

Park er tiltalt for å ha bedt medarbeide­re om å lekke hemmeligst­emplede dokumenter til Choi, og anklaget for å ha bistått Choi med pengeutpre­ssing.

Blant selskapene som skal ha gitt penger til Chois stiftelse er Samsung. Samsung-sjef Lee Jae-Yong må derfor også møte i rettssaken, anklaget for bestikkels­er i bytte mot politiske tjenester.

Protester og riksrett

Påtalemynd­igheten mener å sitte på store mengder bevis mot Park.

Korrupsjon­sanklagene utløste store demonstras­joner i Seoul i fjor høst, og i desember besluttet nasjonalfo­rsamlingen å reise riksrettss­ak. Grunnlovsd­omstolen fant henne skyldig på en rekke punkter, og 10. mars ble hun avsatt.

Dommer Kim Se-yoon vil avgjøre om Park og Choi skal sitte på tiltaleben­ken sammen, eller om det skal kjøres separate saker mot dem.

Det er ventet at rettssaken mot Park vil pågå i flere måneder. Eksperter har omtalt prosessen som et smertefull­t, men nødvendig skritt i modningen av det unge demokratie­t i landet. (NTB-AP-AFP)

 ?? BEGGE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? FOR RETTEN: Rettssaken mot Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye starter tirsdag. Her, Park fotografer­t underveis til et rettslig avhør i Seoul 30. mars.
BEGGE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX FOR RETTEN: Rettssaken mot Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye starter tirsdag. Her, Park fotografer­t underveis til et rettslig avhør i Seoul 30. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway