Varden

Hydro må rydde opp ifjorden

Hydro får snart et pålegg om å rydde opp i Gunneklevf­jorden. Jobben skal vaere gjort inne 2021.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Industrigi­ganten må dekke til sjøbunnen med et 20 centimeter tykt lag med masser, ifølge et varsel om pålegg fra Miljødirek­toratet.

På den måten skal man isolere miljøgifte­ne som har ligget på bunnen i mange tiår.

En tiltakspla­n må vaere på plass i oktober.

Usikkert hvor dyrt det blir

Det er foreløpig usikkert hvor mye det vil koste Hydro å rydde opp i gamle synder.

Det har vaert mye fram og tilbake om saken (se faktaramme), men nå ser det ut som om direktorat­et skjaerer gjennom.

Hydro har fått utsatt fristen for å svare på varselet, men svaret er rett rundt hjørnet.

Assisteren­de direktør Ole Johan Sagafos sier at de vil vente med å kommentere selskapets syn på det varslede pålegget til denne skriftlige tilbakemel­dingen foreligger.

Endelig avgjørelse

I varselet om pålegg blir det forutsatt at arbeidet med å rydde opp må vaere ferdig innen utgangen av 2021.

Dette skjer etter at det er blitt foretatt en såkalt tredjepart­svurdering. Hydros eget forslag til tildekking av bunnen ble klubbet ned av direktorat­et.

«Anbefaling­en fra tredjepart­svurdering­en er at sjøbunnen tildekkes med et lag på om lag 20 cm, som består av både aktivt karbon og mineralske masser. Denne løsningen gir det mest varige tiltaket og vil føre til at spredninge­n av miljøgifte­r reduseres i størst mulig grad.

Utprøvd metode

Miljødirek­toratets pålegg innebaerer at opprydding­stiltaket i Gunneklevf­jorden skal gjennomfør­es med en velutprøvd metode, som gir en varig effekt. Dette er nødvendig for å sikre at potensiale­t for spredning av miljøgifte­r reduseres til et forsvarlig nivå. Det vil også gi et godt utgangspun­kt for at planter og dyr kan reetablere seg på sjøbunnen», skriver direktorat­et.

Det er prinsippet om at forurenser­en skal betale som ligger til grunn:

Forurenset

«Sjøbunnen i Gunneklevf­jorden er forurenset av blant annet kvikksølv, dioksiner og furaner. Kildene til forurensin­gen er fra Hydros tidligere industrivi­rksomhet på Herøya, spesielt fra klorfabrik­ken, som ble nedlagt i 1987, og magnesiumf­abrikken. Områdene som det gis pålegg om å dekke til, utgjør 760 mål. Begge fabrikkene var i sin tid eid av Norsk Hydro. I tråd med prinsippet om at forurenser betaler, er pålegget fra Miljødirek­toratet om å gjennomfør­e tiltak rettet til Norsk Hydro ASA,» skriver direktorat­et.

 ??  ?? DEKKER TIL BUNNEN: Fjordbunne­n i Gunneklevf­jorden skal dekkes til. Arbeidet blir ferdig i 2021, hvis direktorat­et får det
DEKKER TIL BUNNEN: Fjordbunne­n i Gunneklevf­jorden skal dekkes til. Arbeidet blir ferdig i 2021, hvis direktorat­et får det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway