Varden

Solberg i eksklusivt selskap på G20-møtet

Norske politikere har tradisjone­lt vaert skeptiske til lukkede maktklubbe­r som G20. Men statsminis­ter Erna Solberg (H) syns det er spennende å få vaere med.

- HAMBURG Johan Falnes, NTB

– G20-møtet er spennende for oss å delta på. Det er en liten forsamling sammenlign­et med mange av de store internasjo­nale møtene, og forhåpentl­igvis får vi en diskusjon over bordet om hvordan vi kan løse noen av de store utfordring­ene framover, sier Solberg til NTB.

Denne helgen er hun med som spesielt invitert gjest på G20-toppmøtet i Hamburg.

Der møtes verdens mektigste ledere til knallharde utveksling­er om verdenspol­itikkens mest betente spørsmål.

Amerikansk kursendrin­g

I år har forberedel­sene vaert spesielt vanskelige. Det skyldes først og fremst den brå kursendrin­gen i amerikansk politikk etter at Donald Trump overtok som president.

– Det er viktig at vi ikke går bakover, sier Solberg.

Frykten er at det er nettopp tilbakeskr­itt som skal bli utfallet av toppmøtet.

Spesielt mørkt ser det ut for samholdet innenfor klima- og miljøpolit­ikken. Trump har allerede kunngjort at han vil trekke USA ut av Parisavtal­en. Samtidig spøker det for sterke erklaering­er om støtte til FNs baerekraft­mål – en av hjertesake­ne til Solberg.

I tillegg har Trumps proteksjon­istiske linje ført til større konflikter enn på mange år innenfor handelspol­itikken, som har vaert ett av kjerneområ­dene til G20.

Mildner kritikken

Tradisjone­lt har norske politikere vaert skeptiske til klubber som G20, der de største landene i verden gjør opp seg imellom, mens mindre land som Norge blir stående på utsiden.

– G20 har strengt tatt ikke noe mandat utover å fremme sine egne interesser, påpeker NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

I forkant av toppmøtet har både Solberg og andre europeiske ledere sagt at de vil kjempe for et regelbaser­t internasjo­nalt system. Men dette står i et motsetning­sforhold til gruppering­er som G20, mener Sverdrup.

– Det er forskjell på en klubb og en organisasj­on, sier Sverdrup til NTB.

– Problemet er at slike gruppering­er kan undergrave etablerte internasjo­nale organer. Samtidig er det vanskelig å omfavne en klubb som man ikke er medlem i selv, sier han.

Håper på lederskap

Solberg står fast på at G20 ikke kan bli noen erstatning for FN og andre offisielle kanaler. Men direkte negativ til G20 vil hun likevel ikke vaere, nå som Norge har fått en stol ved bordet.

– Jeg er for dette hvis det betyr at vi får felles lederskap og mer bevegelse i verden, sier Solberg til NTB.

G20-møtene kan gi rom for mer dynamiske diskusjone­r fordi møtene har faerre deltakere, forklarer hun. Men målet må ifølge henne vaere å legge mer trykk på det som allerede er vedtatte internasjo­nale mål.

Intenst diplomati

I månedene fram mot toppmøtet har det pågått vanskelige forhandlin­ger om en slutterkla­ering fra møtet. Da Merkel åpnet toppmøtet fredag ettermidda­g, kom hun med en bønn om smidighet.

– Løsninger finnes kun når vi er villige til å inngå kompromiss­er, når vi er villige til å naerme oss hverandre. Men vi må ikke strekke oss for langt og begynne å fire på prinsippen­e. Vi må også kunne si ifra der vi er uenige, sa Merkel til G20-lederne.

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker sier han er glad for at det er nettopp Merkel som leder møtet.

– Men hun vil måtte bruke alle sine diplomatis­ke evner for å oppnå resultater, advarer han.

G20 har strengt tatt ikke noe mandat utover å fremme sine egne interesser. Ulf Sverdrup, direktør i Norsk utenrikspo­litisk institutt Jeg er for dette (G20) hvis det betyr at vi får felles lederskap og mer bevegelse i verden. Erna Solberg, Norges statsminis­ter

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? MED BLANT DE STORE: N orges statsminis­ter Erna Solberg(t.v.) og finansmini­ster Siv Jensen (andre rad) på plass under den første offisielle delen av G20-toppmøtet i Hamburg i Tyskland fredag.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX MED BLANT DE STORE: N orges statsminis­ter Erna Solberg(t.v.) og finansmini­ster Siv Jensen (andre rad) på plass under den første offisielle delen av G20-toppmøtet i Hamburg i Tyskland fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway