Varden

ANDRE MENER

-

Statsråden­e har naermest reist til Kina i stafett – uten at en eneste av dem har benyttet anledninge­n til å nevne at Norge er opptatt av menneskere­ttigheter – også i Kina. (...) Regjeringe­n har kommet i en skvis fordi engasjemen­tet for menneskere­ttigheter i Kina øyensynlig var sterkt før, da det ikke kostet noe, mens det nå har tatt en pause på ubestemt tid. Slik har Regjeringe­n og Erna Solberg pådratt seg et ubehag som er høyst selvpåført. Det skal koste å holde idealismen­s fane høyt når det ikke koster noe, for så å pakke den bort når prisen

blir tydelig. Arbeiderpa­rtiets leder, Jonas Gahr Støre, har kritisert Regjeringe­n for ikke å følge EU i denne saken. Skulle han bli statsminis­ter, er forventnin­gene nå store til at hans regjering tar tak i også denne siden ved den norsk-kinesiske relasjonen.

Norge påvirker sannsynlig­vis ikke Kina på hverken den ene eller andre måten i denne saken. Men jammen har Kina klart å påvirke Norge. Aftenposte­n

Når regjeringe­ns store ord om demokrati og menneskere­ttigheter settes på prøve, blir de plutselig ingenting verdt. Ingen vet det bedre enn Liu Xiaobo.

redsprisvi­nner Liu Xiaobo er ute av fengsel, syk og kanskje døende. Han er utstøtt av kinesiske myndighete­r, godt støttet av taushet og kulde fra norske myndighete­r. Erna Solberg og Børge Brende lar Kina diktere hva de skal si og mene. (...)

et er vanskelig å tro annet enn at Brende og Solberg mener norske interesser styrkes best hvis Norge opptrer forsiktig, unnfallend­e og underdanig. (...) På grunn av sin unnvikende politikk de siste årene fra denne regjeringe­n, ser kinesiske ledere på Norge som en svak nasjon. Et land de kan diktere, et land med liten innflytels­e. Et land de har null respekt for.

Petter Eide i dagsavisen.no/nyemeninge­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway