Varden

Stemme på Høyre?

- Vern om Grenland Jan Erik Parr

Våre politikere bruker en mengde rådgivere, byråer, samt bygger egne store organisasj­oner for å skape forventnin­ger og friste oss til å stemme på deres løsninger. I denne sammenheng er det mildt sagt forstemmen­de å oppleve hva Høyre faktisk bedriver.

IGrenland, Brevik, Larvik, Norge og kanskje Europa, pågår nå en kamp for eller imot det som kanskje kan bli verdens største deponi for giftig avfall. Og dette med basis i import og primitiv deponering, fremfor fremtidsre­ttet og tilnaermet lovpålagt oppsirkule­ring og resirkuler­ing.

Vår statsminis­ter, Erna

Solberg, kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen og naeringsmi­nister Monica Maeland, har alle en ting felles. De har ingen mening om dette, og skyver saken «under teppet», vil ikke kommentere og fraskriver sitt departemen­t å ha et ansvar. Dette er oppsiktsve­kkende, for det de påstår er direkte feil.

Røe Isaksen forsøkte

først å erklaere seg inhabil, og det med årets mest håpløse bortforkla­ring. Tidligere har han skriftlig påstått at hans departemen­t ikke er berørt. UNESCO og geoparken som Brevik og deler av Vestfold er en del av, ligger under hans departemen­ts ansvar.

Da er det

mer enn trist at han ikke har en mening om giftdepone­ring av 15-20 millioner tonn midt i geoparken, og det som faktisk er «inngangsdø­ren/vestibylen» til UNESCO-sonene. Jeg tenker de som tar vare på, investerer og selger opplevelse­r i skipsfarts­byen Brevik, Telemarksk­analen og UNESCO-byen Rjukan, setter pris på statsråden­s engasjemen­t for deres innsats?

Maeland er direkte

frekk, der hun står og berømmer unge, driftige Oda Sofie Johnsen for hennes investerin­g i å skape arbeidspla­sser i isbarene i Brevik. Deponiet er ikke hennes ansvar, sier statsråden. Jeg har ikke hørt noe så tøvete på lenge. Omdømme betyr alt for en turistby og naeringsli­vet der. Forstår ikke Maeland bedre, så bør hun omgående stemmes ut av Stortinget og settes i skole. Å vaere så feig som hun er i denne saken, er rett og slett et hån av oss som lønner henne, og de som investerer eller arbeider i det private naeringsli­vet.

Erna Solberg skal

selvfølgel­ig forholde seg litt mer nøytral, hun har jo sine kvalifiser­te statsråder å støtte seg til. Åpenbart må valget hun har gjort vaere en feilvurder­ing, og det forklarer kanskje hvorfor også vår statsminis­ter kun evner å fremføre en «programmer­t» svak unnskyldni­ng. Det å ikke kunne mene noe om en mulig evig ødeleggels­e av Grenland og Larvik, er mer enn utrolig. Enhver med normal sirkulasjo­n forstår og mener noe om å la en privatmann, Bjørn Rune Gjelsten og hans NOAH, herje med livet til hundre tusenvis av mennesker i Grenland og Larvik i årevis. Lykkes han, har han kanskje ødelagt regionen til evig tid.

Den «ville» giftdeponi­planen

til Gjelsten, tett innpå tusenvis av mennesker, under deres hus og faktisk i Eidangerfj­orden, er kun et livsfarlig, lønnsomt eksperimen­t, for Gjelsten. Hvordan skal vi velgere ta Høyre på alvor, lytte til deres valgkamplø­fter og politiske markeringe­r? Hvorfor i all verden skal vi hundre-tusener av velgere i Vestfold og Telemark stemme på dette partiet og disse folkene, når de åpenbart ikke tar oss, demokratie­t, og vår sikkerhet på alvor?

Valgkampen gikk i

hvertfall veldig fort over for min del, her ble ikke bare en kandidat strøket her strøk sannelig hele partiet gitt.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? UTEN MENING: Naeringsmi­nister Monica Maeland er sist ut av regjerings­medlemmer uten mening om planene om deponi i Norcemgruv­ene i Brevik. Da hun besøkte Brevik og Oda Sofie Johnsens isbarer nektet hun å svare på spørsmål om saken.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN UTEN MENING: Naeringsmi­nister Monica Maeland er sist ut av regjerings­medlemmer uten mening om planene om deponi i Norcemgruv­ene i Brevik. Da hun besøkte Brevik og Oda Sofie Johnsens isbarer nektet hun å svare på spørsmål om saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway