Varden

Venstre framsnakke­r reformen

- Signy Gjaerum (V) Bystyremed­lem i Skien

I motsetning til Venstre velger nå Ap, Sp og også SV å snakke ned regionrefo­rmen. De omtaler den som «reformen ingen ønsket».

Samtidig avlegges valgløfter om at både kommune- og regionrefo­rm (og andre vedtatte reformer også) vil bli reversert, intet skal skje med «tvang» . Tvangsbegr­epet er i parentes bemerket underlig i politisk sammenheng, de fleste politiske vedtak vi fatter på ulike forvaltnin­gsnivå, represente­rer jo en form for tvang overfor det eventuelle mindretall som er uenig.

Tidligere ønsket Sp,

Ap, KrF og Venstre en regionrefo­rm og sto sammen om det. Forskjelle­n nå er at KrF og Venstre valgte å lose en slik reform i land, til forskjell for hvordan forrige reformfors­øk endte opp under rødgrønn styring.

For Venstre har

det vaert en klar forutsetni­ng for regionrefo­rmen at de nye fylkeskomm­unene skulle sikres tilstrekke­lig sterk økonomi for å håndtere nye oppgaver. I løpet av de siste fire årene har vi sikret 170 millioner kroner i tapskompen­sasjon til fylkeskomm­unen. Nå når fylkeskomm­unen tar på seg nye oppgaver, er det naturlig at dette nivået også styrkes økonomisk.

Selvsagt måtte strukturen­e

på plass før oppgavene kunne defineres klart. Det har ikke vaert feil å tegne nye fylkeskomm­unale grenser, for så å fokusere på oppgaver. Det var den slags ønsketenkn­ing som gjorde at rødgrønn regjering ikke samlet nok kraft til å lande en regionrefo­rm.

Det hadde vaert

uforsvarli­g å overføre konkrete oppgaver før vi visste om det ville bli 11 eller 15 nye fylkeskomm­uner. Så er det beklagelig at det ikke ble tverrpolit­isk enighet på riksplan om hvilke oppgaver man best og mest hensiktsme­ssig kan overføre til de nye fylkeskomm­unene.

Det er beklagelig

at vi i Telemark ikke kan samles og gå helhjertet og konstrukti­vt inn for regionrefo­rmen slik den er vedtatt for vår del. Min oppfatning er at nettopp i vår region vil de to fylkene Vestfold og Telemark utfylle hverandre positivt og konstrukti­vt på mange områder, tilføre hverandre kompetanse og attraktivi­tet. Og vår region vil ha en saerlig gunstig, effektiv og strategisk beliggenhe­t og størrelse.

Reformer må til.

Venstre har tro på at endringer i kommunestr­uktur og en regionrefo­rm er nødvendige og framtidsre­tta tiltak for å sikre utvikling og gode tjenester i distrikt og i by. Å reversere disse reformene, slik vi hører flere parti tar til orde for, er ikke konstrukti­vt. Men videreutvi­kling av form og innhold innen de ulike reformer blir Venstre gjerne med på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway