Varden

Her lagres verdensarv­en

Frøhvelvet på Svalbard fikk nylig internasjo­nal oppmerksom­het, da vann rant innover mot de tre iskalde fjellhalle­ne.

- Tekst: Kjersti Blehr Lånkan

På Svalbard ligger verdens største sikkerhets­lager for frø. Hit sendes frø fra hele kloden, for trygg og sikker langtidsla­gring i kalde, tørre fjellhalle­r. Frøene skal ligge trygt fordi de er plassert i permafrost­en, det vil si i grunn som er frossen hele året. Så hvis frysesyste­mene i anlegget skulle svikte, vil det likevel vaere minustempe­ratur for frøene.

Men i oktober i fjor rant vann 15 meter innover atkomsttun­nelen, og flere utenlandsk­e medier omtalte saken i vår. Selve frølageret ligger over 100 meter lenger inn, og ble ikke berørt. Nå skal frøhvelvet utbedres, slik at frøene forblir trygge for fremtiden. 14 millioner kroner er avsatt til utredning og prosjekter­ingsarbeid av bygget, som kostet naermere 50 millioner kroner å sette opp.

Frø fra nasjonale banker

Mange land har sett behovet for å lagre frø og bevare artsmangfo­ldet i tilfelle kriser, og har egne plantegenb­anker. De nasjonale plantegenb­ankene skal sikre at frøene er rene og spiredykti­ge, og at frø distribuer­es til bønder, forskere og plantefore­dlere som måtte etterspørr­e det, forteller Åslaug Marie Haga. Hun leder Global Crop Diversity Trust (Croptrust), en uavhengig organisasj­on som jobber for å sikre verdens biomangfol­d, og som har samlet inn og transporte­rt frø fra verdens frøbanker til Svalbard. Mens noen land har avanserte fryserom for plantegenb­anken sin, har andre land kun en vanlig fryseboks.

– Noen plantegenb­anker er i god forfatning, og mange er dessverre i dårlig forfatning, sier Haga.

Den norske stat har stått for byggingen av Frøhvelvet, etablert litt sør for den nedlagte kullgruve 3, og Norge tilbyr gratis lagring av frø fra de 1750 plantegenb­ankene rundt omkring i verden.

– Det er de som sender frøene til Svalbard, som eier dem, og det er bare eieren som kan ta ut frø og bestemme hvordan de skal brukes, forteller Haga.

Hun understrek­er at frølageret på Svalbard er en viktig brikke i det globale systemet for å sikre verdens biomangfol­d av planter.

– Dersom noe skulle gå galt i en plantegenb­ank på grunn av krig og konflikt, naturkatas­trofer eller svikt i rutiner, skal man kunne henvende seg til Frøhvelvet på Svalbard for å hente ut materialet. Det langsiktig­e målet er å ha en kopi i hvelvet av alle unike varianter av klodens matplanter, sier hun.

Tok ut frø til Syria

Én gang siden frølageret på Svalbard ble åpnet i 2008, er det tatt utfrø. Det skjedde høsten 2015. Bakgrunnen var at Syria-krigen satte genbanken til Internatio­nal Center for Agricultur­al Research in Dry Areas (ICARDA) ved Aleppo ut av funksjon. Siden ICARDA hadde lagret kopier av sin genbanksam­ling i Frøhvelvet, kunne organisasj­onen få frøene sine tilbake for å starte på nytt. Når frø sendes tilbake fra Svalbard, sendes frøpakkene hele og uåpnet. Mottaker-genbanken produserer nye frø, og sender nye porsjoner tilbake til Svalbard.

– Ca 38.000 frøporsjon­er ble sendt til ICARDA-stasjoner i Libanon og Marokko, der ble de sådd høsten 2015. Nye frø ble produsert i 2016, og allerede nå i februar ble ca. 15.000 av disse sendt tilbake til Frøhvelvet for ny sikkerhets­lagring, samtidig som ICARDA selv har frø til sine nye genbanker i Libanon og Marokko, og frø som kan brukes til forskning og plantefore­dling, forteller Åsmund Asdal, koordinato­r for drift og forvaltnin­g av frølageret på Svalbard. Han er ansatt ved Nordisk genressurs­senter (NordGen), som drifter frølageret.

Da vann nylig rant inn inngangen, skyldtes det at permafrost­en ikke har kommet tilbake etter anleggsarb­eidet i 2007-2008, og atkomsttun­nelen er dermed ikke blitt vanntett, slik man regnet med.

– Statsbygg ser nå på ulike muligheter for å utbedre atkomsttun­nelen, med bistand fra fagfolk som er eksperter på tunnel og kaldt klima, forteller Hege Njaa Aschim, kommunikas­jonsdirekt­ør i Statsbygg.

– Målet er å ha et forslag til eventuelle løsninger klart våren 2018, forteller hun.

 ??  ?? INNGANG: Vann rant inn i tunnelen som leder inn til frøhvelvet på Svalbard. Nå skal hvelvet utbedres for å sikre frøene bedre.
INNGANG: Vann rant inn i tunnelen som leder inn til frøhvelvet på Svalbard. Nå skal hvelvet utbedres for å sikre frøene bedre.
 ??  ?? SVALBARD GLOBALE FRØHVELV: Syv kasser med frø fra Japan og USA kommer til frølageret på Svalbard i 2016.
SVALBARD GLOBALE FRØHVELV: Syv kasser med frø fra Japan og USA kommer til frølageret på Svalbard i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway