Varden

Har bygd ut for en milliard på Gausta

I 2002 ble planene lagt. I 2006 tok de det første spadetaket. I 2017 passerer investerin­gene en milliard kroner. Nå selges tomtene for 1.1-1,7 millioner kroner.

-

Det var nok en del som dro på smilebånde­t av de heftige planene til radarparet Arthur Buchardt og Hallvard Flatland da de ikke sparte på konfekten i Vardens magasin i februar 2002. Gaustatopp­en Vest-området skulle bli et «Klondyke», og de skulle sette fart på den gamle industriby­en Rjukan.

Prislapp fra 1,1 til 1,7 millioner

En kjapp oppsummeri­ng med Anders Buchardt tilsier at investerin­gene i år passerer svimlende en milliard kroner. Og da tar han nok ikke hardt i.

Gaustatopp­en Naturpark la i våres ut 38 av 60–70 tomter i det nye feltet H 25 for salg etter at de gikk tomme for tomter i fjor høst. Til nå er 20 tomter solgt viser meklerens oversikt. Prislapp fra 1,1 til 1,7 millioner kroner. Kjøperne, som i stor grad kommer fra sørlige deler av Østlandet, kan begynne å bygge til høsten.

Fortsatt sentral i utviklinge­n

– Ja, det er full fart i området nå. Vi gikk tomme for tomter i fjor, men nå holder vi på med infrastruk­turen – vei, vann, kloakk og bredbånd – i den nye H 25, forteller Anders Buchardt.

Anders Buchardt har de siste årene vaert en drivkraft i Gausta Invest etter at både Arthur Buchardt og Hallvard Flatland har vaert igjennom alvorlige sykdommer siden utbygginge­n startet for alvor. Arthur Buchardt overlot sine interesser i Gaustatopp­en-området til sin sønn, mens Flatland fortsatt er sentral i utviklinge­n av nye delprosjek­ter.

På Gausta i mange år framover

– Vi har bygd infrastruk­tur til naer 300 fritidsbol­iger, som stort sett alle er bygd. Det er snakk om infrastruk­tur for rundt 200 millioner kroner. Regner vi forsiktig med en byggekostn­ad på 2,5 millioner utover tomtekost per enhet, er det rundt 750 millioner. I tillegg kommer en rekke nedfarter og heiser. Jo, vi passerer nok sikkert milliarden i investerin­ger i 2017.

– Vi kommer til å vaere på Gausta i mange år framover. Det tar tid å utvikle et så stort område, men det er kjempegøy. Og spesielt når det er full fart som nå. Vi trodde vi hadde et godt varelager av tomter inn i 2016, men det gikk tomt gitt. Det er et skikkelig hett marked om dagen.

Buchardt forteller om en utbygging som har gått i bølger opp mot de nasjonale konjunktur­ene. De første par årene ga en knallstart på det mange i 2006 så som helt ville utbyggings­planer. Det har vist seg at det ene målet er nådd etter det andre med stayerevne. Det så tøft ut da finanskris­en slo til for alvor i 2008, men med finansiell­e muskler holdt Buchardt og Flatland hjulene i gang til markedet løftet seg igjen.

Forhåpentl­igvis et hotell

– Det var mye snakk om et hotell da dere la fram en ny regulering­splan for mange år siden. Hvor blir det av det?

– Nå ser vi naermere på utviklinge­n av sentrumsom­rådet de neste årene. For å lykkes over tid, er det helt avgjørende å bygge ut i en riktig rekkefølge. Vi har fått merke hvordan trykket i markedet svinger. Nå er det en solid opptur. Sentrumsom­rådet har det hele tiden vaert meningen å bygge ut etter at det er blitt et større volum på antallet hytter.

– Servicebyg­get «Bygget» er på plass. Nå ser vi på muligheten for å gå i gang med resten av sentrumsom­rådet i naturparke­n. Der blir det forretning­er, restaurant­er, leilighete­r og forhåpentl­igvis et hotell til slutt.

Sentrumsom­rådet ligger på begge sider av veien mot Gaustablik­k.

Har ikke tid til å bruke hytta

Buchardt er entusiasti­sk når han snakker om fortsettel­sen. Det etter drøye ti år med hyppige Tinn-turer. Han ser ikke noen ende på engasjemen­tet på Gausta. Selv har han imidlertid, i motsetning­en til Hallvard Flatland, ikke kjøpt seg fritidsbol­ig i eget utbyggings­område.

– Nei, jeg har ei hytte på Hafjell, men har ikke tid til å vaere der. Hallvard, derimot er en trofast bruker av området og hytta også på fritiden.

Solgte leilighete­n ved hotellbakk­en

Det er likevel ikke på Gausta vi treffer Hallvard Flatland på telefonen. Han er på vei ut fra hytta på Tjøme for å spille golf på den lokale banen.

– Hva tenker du når du ser tilbake på det mange synes var ville planer i 2002? Saken fortsetter på de neste sidene

 ??  ?? LUKSUSHYTT­ER: Det er bygd en rekke luksushytt­er i Gaustatopp­en Vest. Det er ikke uvanlig med en prislapp på både 5,6 og 7 millioner kroner når alle byggekostn­ader er betalt.
LUKSUSHYTT­ER: Det er bygd en rekke luksushytt­er i Gaustatopp­en Vest. Det er ikke uvanlig med en prislapp på både 5,6 og 7 millioner kroner når alle byggekostn­ader er betalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway