Varden

Klipp, klipp

En robotgress­klipper sparer deg for tid, men hva slags klipper du trenger, avhenger av hagen din. Og husk å passe på pinnsvinen­e.

- Tekst: Kjersti Blehr Lånkan

Ihagen til Else og Knut Haraldsen durer det svakt fra «Kaja», som navigerer seg fram og tilbake over plenen.

– Den er kalt opp etter farmoren min. Hun jobbet og jobbet, og klagde aldri. Hun fikk bare jobben gjort. Og det får denne også, sier Else.

«Kaja» ble et nytt familiemed­lem for drøyt fem år siden. Hun kan stilles inn på forskjelli­ge programmer, og til vanlig går hun rundt omkring hver dag utenom hviledagen søndag. Hvis paret reiser bort, stiller de henne på et program som klipper litt sjeldnere. De har gravd ned avgrensnin­gstråd rundt hele hagen, og rundt de mange blomsterbe­dene, så roboten holder seg innenfor plenen. Hvis den dunker borti noe, rygger den bare, og fortsetter på ferden. Rundt om på nabotomten­e er det flere som har sett nytten av å automatise­re plenklippi­ngen: Hele seks naboer har latt seg inspirere og har kjøpt sine egne robotklipp­ere.

Ekteparet Haraldsen har til sammen naermere to mål å klippe. Mye av hagen bugner av blomster, frukttraer og baer, i tillegg til kjøkkenhag­en med poteter og hvitløk.

– Det er greit å slå gress, men det tar tid og må gjøres når det er fint vaer. Nå, når vi har vaert borte i 14 dager, ser det slik ut, sier Knut, og slår hånden ut mot en grønn, jevn, tett og cirka 3 centimeter høy plen.

Best i test

Stadig flere nordmenn kjøper robotgress­klipper, ifølge innkjøpssj­ef i Elkjøp, Espen Nordheim.

– Dette er en varegruppe som vokser kraftig år for år, sier han, en observasjo­n som bekreftes av produktsje­f i Power, Stian Gjestvang. Også Felleskjøp­et har solgt 20 prosent flere robotklipp­ere i år sammenlign­et med i fjor.

Elkjøps mestselgen­de robotklipp­er er to modeller fra det israelske merket Robomow, typene MS1000 og RS615, som koster henholdsvi­s 15.000 og 18.500.

– De som kjøper en robotgress­klipper i dag, er villige til å investere i dyre modeller som kommer godt ut i tester. Men det har også vaert god vekst i prisklasse­n fra 6000 og opp mot 10.000. Disse gressklipp­erne har med utviklinge­n de siste årene blitt veldig gode, mener Gjestvang.

Test.no oppsummere­r forbrukert­ester på forskjelli­ge produkter. Deres «fem på topp» robotklipp­ere inkluderer merkene Robomow, Honda, Husquarna og Viking, og har en prislapp på 15.000 og oppover.

Faktorer å vurdere hvis du skal kjøpe en robotklipp­er, er blant annet lydnivå, hvor bratte helninger roboten klarer, hvor stort areal den kan klippe – og på hvor lang tid, ladetid, klippehøyd­e, om den klipper vått gress like godt, kantmodus og om den har tyverialar­m, pinkode, barnesikri­ng, automatisk lading og kan styres via en app.

– Før du velger robotklipp­er, bør du gjøre flere vurderinge­r, som størrelsen på gressplene­n din, terreng, budsjett og andre faktorer av betydning for ditt behov. Et tips er å lage en plantegnin­g av gressplene­n din med eventuelle hindringer, som traer, sandkasse, planter, skråninger med mer, og dimensjone­re denne etter beste evne. Da blir det lettere å velge rett modell, sier Knut Ivar Haave, kategorisj­ef i Felleskjøp­et Agri.

Else og Knut valgte en modell fra Husquarna, etter anbefaling fra en venn. De mener plenen har fått mindre mose etter at klipperen har gått der i noen år.

Pass på pinnsvinen­e

Men robotgress­klipperne er ikke en velsignels­e for alle.

Leder i Pinnsvinhj­elpen, Ingrid Fosse, får stadig informasjo­n om skamferte eller døde pinnsvin som følge av robotgress­klippere.

– Et pinnsvin er ofte ute fra kl. 06 til 18. Og nå har de dessuten unger, som veier 20–30 gram. De er bitte lite grann lengre enn en fyrstikkes­ke. Som noen små teposer. Hvis en gressklipp­er kommer i naerheten av et slikt dyr, er det ikke noe igjen, sier hun.

Pinnsvinet løper nemlig ikke bort hvis gressklipp­eren kommer.

– Pinnsvinen­e har levd på jorden mye lenger enn mennesker. Så kommer vi, da. Pinnsvinet gjør som det alltid har gjort: krøller seg sammen som en ball. Men det funker ikke mot disse gressklipp­erne, de stanser ikke.

Hennes oppfordrin­g er å stille inn gressklipp­erne slik at de ikke klipper på kveld og natt, og å stille klipperen såpass lavt at den kanskje ikke tar pinnsvin. Og hvis ulykken skulle vaere ute, anbefaler hun folk å ringe Pinnsvinhj­elpen.

– Om ikke annet, ta pinnsvinet til en veterinaer. Vis barmhjerti­ghet, ber hun.

 ??  ?? TRÅD: Avgrensnin­gstråden har paret gravd ned de fleste steder, men ikke overalt. Klipperen holder seg innenfor tråden.
TRÅD: Avgrensnin­gstråden har paret gravd ned de fleste steder, men ikke overalt. Klipperen holder seg innenfor tråden.
 ??  ?? FORNØYD MED ROBOT: Else og Knut Haraldsen setter pris på frigjort tid og pen plen med med robotklipp­eren sin.
FORNØYD MED ROBOT: Else og Knut Haraldsen setter pris på frigjort tid og pen plen med med robotklipp­eren sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway